Едва преди два дни светът се прости с един от най-талантливите актьори, чиито невероятни превъплъщения оставиха трайна следа в историята на киното. Макар 88-годишният Жал-Пол Белмондо да издъхна спокойно в пределите на своя дом, намиращ се в Париж, както обяви неговият адвокат, без обаче да посочи конкретна причина за кончината му, той никога няма да си отиде завинаги, тъй като ще продължи да живее в сърцата на хора, докоснали се до него или работата му.

В случай че животът на човек действително се измерва чрез любовта, която дава и получава приживе, наред с миговете, спиращи дъха му, то може да се каже, че този на легендарния артист преминава пълноценно, белязан от силни чувства, горящи като неконтролируем пожар, какъвто само сърцето на французин е в състояние да запали. Въпреки че е дете на разведени родители, което в миналото трудно успява да намери сили да им прости болката, дошла с тяхната раздяла, той самият минава под венчилото два пъти, а романсите му са много повече. В свое интервю, дадено преди повече от две десетилетия, звездата от "Професионалистът" признава, че е имал стотици краткотрайни забежки, започнали или снимачната площадка, или на някое бляскаво светско събитие.

Вижте снимки >>

Интересен факт е, че за първи път изпитва увлечение към жена, когато е едва на 6 години. Тогава вижда икономката на баща си, който е скулптор, да му позира гола. Гледката провокира в него нови и непознати до онзи момент трепети, които с времето нарастват, превръщайки го в истински Дон Жуан сред дамите. Белмондо е имал интимни взаимоотношения с редица представителки на нежния пол, при това коя от коя по-красива, но сега ще си припомним онези от тях, които заемат наистина специално място в неговата история.

Логично е да започнем от първата му съпруга танцьорката Елоди Константин, в която се влюбва десет години по-рано, докато следва драматично изкуство в парижката Консерватория. След като се връща от армията, Жан-Пол решава да поиска ръката ѝ. Така през 1953 г. те застават един до друг пред брачния олтар, разменяйки клетви. Впоследствие тя го дарява с общо три деца - Патриша (1958), Флорънс (1960) и Пол (1963).

Embed from Getty Images
Жан-Пол Белмондо и Елоди

През 1966 г. обаче двамата слагат край на съвместния си път, а причина за това е аферата на актьора с колежката му Урсула Андрес, добила популярност като най-изкусителното за времето си момиче на британския агент Джеймс Бонд. По онова време те се опитват да запазят в тайна отношенията си, но предвид славата им, планът им се проваля. Скоро пресата не само разкрива отношенията помежду им, но и съвсем естествено ги прави публично достояние. Всъщност двамата се срещат по време на съвместната си работа по лентата "Премеждията на един китаец в Китай", в която си партнират. Твърди се, че искрите между тях прехвърчат мигновено и са толкова силни, че Жан-Пол е готов да рискува семейното си щастие, както и се случва.

Връзката му с Урсула продължава цели шест години, но вероятно е щяла да приключи по-рано, ако не е била безграничната ревност, която той изпитва към нея. Подозренията и съмненията му често го карат да отлага снимките на филмите, в които участва, за да може да присъства лично на нейните ангажименти пред камера. В случаите, когато графикът на Андрес е свободен, Белмондо държи тя да бъде неотлъчно до него, придружавайки го навсякъде.

Жан-Пол и Урсула Андрес

Снимка: Getty Images

"Бях се превърнала в негов роб", откровено заявява по-късно актрисата.

За нейно щастие задушаващият им романс окончателно завършва през 1972 г., когато обект на неговите желания става италианката Лаура Антонели, с която ги среща продукцията "Повторният брак". Освен с изпълненията си на големия екран, привлекателната брюнетка е покорила милиони мъжки сърца и със снимките си за списание "Playboy". Макар обаче привличането им да трае дълго, те рядко са заедно... Всеки от тях живее на различно място - той в Париж, тя в Рим, а любовта им преминава в постоянни телефонни разговори.

"Чувахме се абсолютно всеки ден", казва Лаура.

Embed from Getty Images
Жан-Пол Белмондо и Лаура Антонели

Когато тя умира през 2015 г., някогашният ѝ партньор не пести ласкавите думи за нея:

"За мен тя бе невероятна спътница, надарена с огромен чар. Освен това бе професионалист, който всички ценяха на снимачната площадка. Искам да запазя само тези прекрасни спомени за нея", казва Жан-Пол.

Истината е, че Бебел, както го нарича пресата в родината му, е този, който решава да напусне Лаура, за да я замени с нова авантюра в лицето на бразилската манекенка и певица Карлос Сото Майор, която е значително по-млада от него. Само че тя не се задържа дълго до него, тъй като бива изместена в сърцето му от балерината Нати Тардивел, с която се запознава съвсем случайно на Откритото първенство на Франция по тенис.

Embed from Getty Images
Жан-Пол Белмондо и Карлос Сото Майор

С нея той отново си припомня чувството да обичаш безрезервно и всеотдайно, затова и решава да я направи своя втора съпруга. Двамата си казват "Да" през 2002 г. За съжаление обаче и тази история не завършва с щастлив край, въпреки че Нати не само го дарява с още една дъщеря, но и се грижи за него в най-тежките му моменти, след като претърпява няколко инсулта, от които успява да се възстанови.

Embed from Getty Images
Жан-Пол и Нати Тардивел

Срещнал финалистката в конкурса "Мис Белгия", която подобно на третата му половинка е бивш еротичен модел на "Playboy" - Барбара Гондолфи, Белмондо иска развод от Натали през 2008 г. И го получава... Онова обаче, което не подозира, е, че новата му изгора се занимава с незаконен бизнес и финансови измами заедно със съпруга си, жертва на които става и самият актьор. Отношенията им посрещат своя край през 2012 г., когато на Бебел му се налага да се изправи пред френските и белгийските власти, за да даде обяснения за текущото разследване срещу нея.

Жан-Пол и Барбара Гондолфи

Снимка: Getty Images