Мадона завъртя стрелката на живота на 65 на 16 август - Мадж днес не е на върха на славата, но това, което е направила за поп музиката е почти ненадминато. Тя не се свенеше да бъде продукт, да бъде скандална, да бъде критикувана, да се бунтува и да печели поклонници. Не се вълнуваше особено когато подлагаха на съмнение певческите ѝ данни и отвръщаше - Кажете го на банкова ми сметка!

В продължение на 40 години в светлината на прожекторите, тя е еднакво обичана и мразена. Може да се каже, че никой друг артист с нейната известност не предизвиква толкова страстен дебат. Тя постигна това, което малцина други личности от шоубизнеса успяха: Мадона промени света. Някои биографи отбелязват, че пресата я следвала по петите за това с кого излиза, какво прави, но малко е писано за това колко важна всъщност е тя - в медиите се говореше за секс и възмущение. Въпреки че в живота й е имало много и от двете, тези думи не обясняват предизвикателството, което отправя, още по-малко източника на нейната привлекателност. Не секс, а сила. Не възмущение, а смелост.

Домът от детството на Мадж се продаваше през 2001

Снимка: Getty Images

Най-ярката жена от поп сцената от 80-те години насам се появява на бял свят в Бей Сити, Мичиган. 

В началото на 1962 г. майката на Мадона, бременна с шестото си дете, е диагностицирана с рак на гърдата - очевидна последица от работата като рентгенов техник, преди защитните престилки да станат задължителни. Тя отлага лечението, докато бебето й се роди на 5 юли 1962 г., но по това време вече е твърде късно. Последва мъчителна, продължила година битка с болестта. Тя я загуби 1 декември 1963 г. Мадона е само на 5 годинки. Това естествено белязва душата ѝ, поведението ѝ, живота ѝ насетне.

Баща ѝ се жени за детегледачката и имат две деца.

Отличничка в училище и мажоретка, след време Мадж учи танци в Мичиганския университет. После се мести в Ню Йорк, решава, че музиката е нейният път, пише песни и става все по-известна на клубната сцена.

През първата година от живота ѝ в Ню Йорк ѝ се случват грабежи, нападение и изнасилване, за което не докладва в полицията. "Имах нужда от пари за телефонния автомат и непознат ми ги даде. Той беше много приятелски настроен човек и каза: "Живея точно от другата страна на улицата, ако искате да се обадите по телефона от моя дом". Тогава 19-годишната Мадона се съгласява, обвинявайки "глупавата си дружелюбност", дължаща се на корените ѝ от Средния Запад. "Вярвах на всички. За останалото не си струва да се говори", сподели тя пред Хауърд Стърн. 

Най-добрите си песни, изобщо в кариерата си, пише за няколко часа. През 1983 г. казва на Дик Кларк, който я пита какви са мечтите ѝ за новата 1984 година, "Да управлявам света" - удивително далновидно предсказание за това какво ще последва.

На един от рождените си дни - 16 август 1985 г. тя се жени за актьора Шон Пен и участва с него във филма "Шанхайска изненада" (1986). На 28 декември 1988 г. е намерена вързана за стол, със запушена уста и рани по тялото. Предполага се, че Шон Пен е отишъл твърде далеч с пиянските си изстъпления. Тя отрече това да се е случило.

С Шон Пен - луда любов, пълна със страст и тормоз

Снимка: Getty Images

Песента ѝ "La Isla Bonita" (1986) е вдъхновена от посещението й в Сан Педро, Амбергрис Кей, Белиз, с Шон Пен, в зората на брака им. "Когато бях омъжена за Шон Пен, си казах "Когато направя първия си милион, ще си купя произведение на изкуството". Речено-сторено: сдобива се картина на Фрида Кало. Мадона е нейна голяма почитателка от малка. "Купих неин автопортрет. По това време беше доста евтино, защото хората не знаеха коя е тя".

Жан-Мишел Баския унищожава всички картини, които ѝ е дал. Мадона и Баския излизат, когато той е много млад, но пристрастяването му към хероина в крайна сметка ги разделя. "Той беше невероятен човек и дълбоко талантлив. Обичах го. Когато се разделих с него, той ме накара да му върна всичките му картини. И след това ги боядиса в черно". Тя съжалява, че ги е върнала, но се почувствала принудена да го направи, тъй като това бил неговият труд. 

Мадона дава плът и кръв на Евита Перон в едноименния филм. Упорито се бори да получи и ролята на Фрида, но печели Салма Хайек. 

На снимачната площадка на "Евита"

Снимка: Getty Images

Мадона казва, че Деби Хари от "Blondie" и Кристи от "The Pretenders" са големите ѝ музикални вдъхновения. 

На 25 януари 1989 г. Мадона стига до договор за 5 милиона долара с "Pepsi" за популяризиране на прочутата напитка, като това е обвързано с реклама на албума ѝ "Like a Prayer". На 3 март, когато беше пуснат видеоклипът към първия сингъл, "Like a Prayer", той предизвика международен спор заради изображения на горящи кръстове, убийства и расизъм и Pepsi оттегли договора си. По-късно сингълът се издига до номер 1 в класациите и остава там 3 седмици. И Мадона благодари на "Pepsi" за реакцията, защото тя още повече допринесла за славата на парчето. 

Костюмите, които тя носеше по време на турнето "Blond Ambition Tour" през 1990 г., са направени от Жан-Пол Готие (включително противоречивите конусовидни сутиени).

Нейната песен "Vogue" е почит към блясъка на класическия Холивуд. Знаменитостите, споменати в песента, са Грета Гарбо, Мерилин Монро, Марлене Дитрих, Джо ДиМаджио, Марлон Брандо, Джеймс Дийн, Грейс Кели, Джийн Харлоу, Джийн Кели, Фред Астер, Джинджър Роджърс, Рита Хейуърт, Лорън Бакол, Катрин Хепбърн, Лана Търнър и Бет Дейвис.

Снимка: Getty Images

Най-хубавите години от живота ѝ бяха с британския режисьор Гай Ричи, с когото прекараха около 10 години заедно. Шаферка на сватбата им бе Гуинет Полтроу. 

Имението, в което с Гай Ричи живееха в Лос Анжелис

Снимка: Getty Images

През ноември 2000 г. Мадона прави концерт на живо в "Brixton Academy" в Лондон, който е излъчен по интернет. Рекордните девет милиона души са гледали събитието, което го прави най-голямото уеб предаване на живо за всички времена.

Мадона има коефициент за интелигентност 140, което не ѝ пречи да произнесе псувня 13 пъти в ефир при Дейвид Летърман, но също така ѝ помогна да напише няколко детски книжки. Сред тях са "Английски рози" и "Ябълките на мистър Пийбоди" - за това, че разпространяваш ли лъжи за някого, щета е трайна и нищо не може да бъде поправено. 

Написа няколко детски книги

Снимка: Getty Images

Успя да покори най-трудната публика- децата

Снимка: Getty Images

Преди сериозното ѝ хоспитализиране преди месец заради бактериална инфекция, тя попадна в болница на 47-ия си рожден ден - 16 август 2005 г. - след счупване на ръката и ключицата и три ребра при падане от кон в провинциалното й имение в Англия.

Преди време тя сподели: "На всеки 3 дни жадувам за нормалност. На всеки три дни си казвам: "Това е. Местя се в хижа и ще живея в гората и никой вече няма да се бъзика с мен".

През 2009 г. тя издаде четвъртия албум с най-големи хитове, "Celebration", който стана единадесетият албум номер 1 на Мадона в Обединеното кралство. Така тя се изравни Елвис Пресли като соло изпълнител с най-много албуми номер 1 в Обединеното кралство.

Мадона не е приключила със света. Битката срещу фанатизма, която тя води през цялата си кариера, далеч не е свършила и тя има какво да каже по въпроса. Тя се подготвя да започне турнето си "Celebration" през октомври, а това е страхотна новина за почитателите ѝ, които вероятно ще бъдат шокирани, вдъхновени, предизвикани и забавлявани. 

Мадона рушеше и създаваше, тя е изпълнител, текстописец, продуцент, актьор, режисьор, автор на детски книги, муза - във време, когато жените бяха насърчавани да се придържат в една писта. Започна когато Рейгън дойде на власт. Тя преодоля социалните бариери, използвайки посланията си и работата си, за да се изправи срещу музикалната индустрия, Холивуд, талибаните, режима на Путин и Ватикана, срещу сексизма, женомразството, расизъма, хомофобията и лицемерието.

Тъй като тя е жена и поп звезда, критиците обикновено отхвърлят нейните политически изявления като опортюнистично показно поведение. Но има млади хора, които гледат към бъдещето, виждат отвъд тази критика. Писателката Соня Камал се запознава с музиката на Мадона като дете, докато живее в Джеда, Саудитска Арабия. Тя каза, че Мадона представлява "чисто, неподправено, сурова сексуална свобода" и надежда: "Надежда, че секси момичетата не са умирали непременно от лоша смърт, надежда, че секси момичета са живели, за да разкажат своите истории, надежда, че секси момичета могат да управляват света".

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО