Мина толкова дълго време, откакто холивудските величия се събраха на едно място за последно, че се усеща така, сякаш бе в някой друг, отминал живот. След като пандемията избухна преди почти 12 месеца, променяйки коренно образа на ежедневието, изпълвайки го с тревога, отнемаща дори най-обикновените и простички трепети на битието, всички бляскави събития бяха отменени за неопределен срок.

Тогава представителите на световния шоубизнес нямаха друг избор, освен да се затворят по домовете си, надявайки се да дойдат по-добри дни, през които отново ще имат възможността да извадят своите елегантни тоалети от гардероба, за да стъпят пак на емблематичния червен килим под ярките светлини на прожекторите, заставайки рамо до рамо със своите колеги... Е, този миг все още не е настъпил, или поне не съвсем, но с всеки изминал ден е все по-близо. За това свидетелства и 78-ата церемония на призовете "Златен глобус", която може и да не премина точно по традиционния си начин, но успя да вдъхне надеждата, че скоро всичко ще се върне обратно към познатия ни коловоз.

За първи път в своята дългогодишна история наградите на Асоциацията на чуждестранната преса, превърнали се в своеобразна увертюра към Оскарите, за които се твърди, че предвещават победителите на Филмовата академията на САЩ, не само се осъществиха почти два месеца след обичайното си време за провеждане, но също така се състояха на две различни места, при това едновременно. Но важното в случая е, че те официално дадоха старт на наградния сезон в Меката на киното, макар и по време на Covid-19.

Снимка: Getty Images

През вчерашната вечер една част от знаменитостите бяха на установеното вече място, а именно хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, който е само на няколко пресечки от луксозните бутици на легендарния "Родео драйв", където водещ на шоуто бе Ейми Полър. Докато останалите, чийто домакин бе Тина Фей, се намираха на противоположното крайбрежие на страната, и по-точно зала "Рейнбоу", разположена на 65-ия етаж на небостъргача в комплекс "Рокфелер сентър", построен през 30-те години на миналия век, който днес се превърнал в главен архитектурен символ не само на Манхатън, но и на цял Ню Йорк.

Тазгодишното присъждане на статуетките обаче бе специално не само за американската киноиндустрия, която през последните месеци се изправи пред сериозни затруднения, довели до немалко финансови загуби, но и за цяла България, понеже за първи път сред номинираните за престижната награда бе наша сънародничка и то в категорията за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл. Откакто 24-годишната Мария Бакалова се превъплъти в Тутар - дъщерята на казахстанския журналист Борат, в продължението на лентата от 2006 г., славата я застигна с пълна сила, превръщайки я в истинска сензация, чиито постижения страната ни следи с притаен дъх. Благодарение тях днес името ѝ бе поставено редом до тези на артисти от ранга на Мишел Пфайфър и Кейт Хъдсън, състезавали се наравно с нея за приза, който в крайна сметка, за съжаление, отиде в ръцете на Розамунд Пайк за играта ѝ във филма "Много ми пука". Ролята ѝ на Марла - жена, която привидно се грижи за възрастни хора, но всъщност ги мами и ограбва по законен начин, успя да пребори тези на колежките ѝ в "Борат 2", "Френски изход" и "Ема".

Розамунд Пайк

Снимка: Getty Images

В своята реч за приемането на наградата, излъчена по видео връзка, тя не пропусна да поздрави Мария за проявения кураж, снимайки лентата на Саша Барън Коен.

"За мен е чест да бъда в една стая с вас", каза Пайк, обръщайки се към останалите дами, номинирани в същата категория. "В моя филм трябваше да изплувам от потъваща кола и мисля, че бих предпочела пак да го сторя, отколкото да бъда в стая с Руди Джулиани. Мария, поздравявам те за брилянтното ти изпълнение и смелост."

Думите ѝ се отнасят към сцената от "Борат 2", в която бургазлийката се вижда с бившия кмет на Ню Йорк в хотел, без той да подозира, че през цялото време ги снимат скрити камери. Личният адвокат на Тръмп отива на срещата, смятайки, че ще даде интервю за мерките, вземани от федералното правителство срещу коронавируса. Тогава младата жена флиртува с него и го кани в спалнята си, при което той приема и се качва с нея в стаята ѝ, където по някое време се вижда как лежи на легло и уж запасва ризата си, след като актрисата му е помогнала да си свали микрофона. В момента, когато ръката му е в панталоните, Барон Коен се втурва в помещението, крещейки: "Тя е прекалено млада за теб, на 15 е!" Именно този откъс от лентата причини сериозен медиен отзвук и доведе до редица дебати в социалните мрежи.

Легналият на леглото Руди Джулиани си запасва ризата в панталоните

Снимка: Стопкадър YouTube / Amazon Prime Video

И въпреки че Мария на успя да отбележи успех на церемонията, продукцията "Борат 2" все пак получи "Златен глобус" в категорията за филмова комедия или мюзикъл, а Саша Барън Коен беше отличен за най-добър актьор в комедия.

Първата обявена награда тази година беше за най-добър актьор в поддържаща роля, отишла при Даниел Калуя за изпълнението му в "Юда и черният месия".

Андра Дей получи наградата за най-добра актриса във филмова драма с ролята си в "Съединени американски щати срещу Били Холидей", а името ѝ бе обявено от носителя на "Оскар" Хоакин Финикс.

"Земя на номади" беше отличен в категорията за най-добра филмова драма, а Клои Чжао взе наградата за най-добър режисьор за работата си върху лентата.

Наградата за най-добър сценарий спечели Арън Соркин за "Процесът срещу Чикаго 7" на Netflix.

"Шитс крийк" получи "Златен глобус" за най-добър телевизионен комедиен сериал, съобщи БТА. Поредицата беше отличена и в още една категория - за най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал за изпълнението на Катрин О'Хара.

Марк Ръфало бе отличен с наградата в категорията за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал за ролята си в "Дотолкова съм сигурен", а Джон Бойега взе отличието за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионна поредица за изпълнението си в "Малка брадва".

"Короната" беше отличен за най-добър телевизионен драматичен сериал, а Джош О'Конър и у Ема Корин грабнаха приза за най-добър актьор и за най-добра актриса в телевизионен драматичен сериал за изпълненията си в него.

Чадуик Боузман беше отличен посмътрно със "Златен глобус" за най-добър актьор във филмова драма за "Ма Рейни: Майката на блуса", а наградата на покойната звезда прие неговата съпруга Тейлър Симон Ледуард.

Джоди Фостър получи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "Мавританецът". Джейсън Съдейкис за "Тед Ласо" беше отличен със "Златен глобус" за най-добър актьор в комедиен сериал за ролята си в "Тед Ласо".

Анимационният филм "За душата" на "Pixar" печели "Златен глобус" за най-добра анимация. Ройтерс коментира, че това е първата анимация на киностудиото с чернокож главен герой.

С почетна награда "Сесил Б. Демил" беше удостоена американската актриса Джейн Фонда.