Вивек Мърти, главен хирург на САЩ и ръководител на общественото здравеопазване и Матю Макконъхи, кръстосаха шпаги, след като актьорът каза, че все още няма да ваксинира децата си срещу COVID-19.

Макконъхи, за когото се смята, че се кандидатира за губернатор на щата Тексас, каза в интервю, че той и съпругата му Камила Алвес са "избрали" да се ваксинират срещу вируса и уточни, че "не го е направил, защото някой ми каза, че трябва да го сторя ". 52-годишният носител на "Оскар" добави, че не вярва в теории на конспирацията и че всички трябва да направим необходимото по-бързо да излезем от тежката ситуация. Той обаче призна, че няма да ваксинира собствените си деца "точно сега". ". Макконъхи е татко на три деца - Леви е на 13 години, Вида на 11 и Ливингстън на 9. 

Ваксината Pfizer-BioNTech беше одобрена за употреба при деца на възраст между пет и 11 години миналия месец, като правителството призова родителите да поставят от нея на децата си.

Вивек Мърти раздава стикери на ваксинирани деца на 8 ноември

Снимка: Getty Images

Вивек Мърти отвърна на коментара на Матю, че родителите трябва да знаят, че децата също могат да страдат от COVID-19. Пред пред CNN, той каза: "Много деца са загинали. За съжаление стотици деца, хиляди, бяха хоспитализирани и като баща на дете, което беше хоспитализирано преди няколко години заради друго заболяване, никога не бих пожелал на нито един родител да има дете, което се озовава в болницата. В тези изпитания за деца от пет до 11 години ваксините показаха, че те са 90% ефективни в защитата на децата ни от симптоматична инфекция и също така са забележително безопасни".