Актьорите Майкъл Кейн и Джони Деп ще бъдат почетени на предстоящия 55-и Международен филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия, съобщи "Variety".

Проявата ще бъде организирана между 20 и 28 август.

На церемонията по откриването Майкъл Кейт ще получи приза "Кристален глобус" за изключителния си артистичен принос към света на киното.

Той ще присъства лично на кинофестивала, за да представи дебютния филм "Бестелъри" на режисьорката Лина Реслър. В комедията с елементи на драма двукратния носител на "Оскар" играе старомоден писател, който тръгва на последното си книжно турне.

Майкъл Кейн

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен него, в Карлови Вари ще бъде почетен и Джони Деп за впечатляващата му кариера и отпечатъка, оставен върху световната киноиндустрия. Това е второто фестивално отличие за звездата от "Карибски пирати", който наскоро беше обявен за носител на наградата "Доностия" за цялостно творчество на кинофестивала в Сан Себастиан.

"За нас е голяма чест да приветстваме иконата на съвременното кино в Карлови Вари. Възхищаваме се на работата на Деп и сме щастливи да му отдадем заслужена почит", се посочва в изявлението, направено от организаторите.

На церемонията по закриването на проявата ще бъде почетен режисьорът Ян Сверак, пише БТА. Предвидена е специална прожекция на творбата му "Пътуването", която спечели "Кристален глобус" за най-добър филм на 30-ия кинофестивал в Карлови Вари през 1985 г.