Майкъл Джексън беше... и винаги ще бъде легенда, която ще остане неподвластна на времето. Въпреки че днес се навършват цели 10 години от смъртта му, образът му никога няма да избледнее в съзнанието ни, защото Кралят на попа беше единствен. Неговата ярка индивидуалност го открояваше от останалите изпълнители и го поставяше високо сред звездите на музикалния небосклон.

Вижте Майкъл през годините >>

Още преди да покори класациите със соловата си кариера, той плени сърцата на всички ни като малкото момче от групата "Джексън 5". И тази любов остана, като с годините само нарастваше, докато в определен момент, подобно на всичко около Майкъл, тя ескалира и преля в неконтролируема еуфория.

Голяма част от масовата истерия се дължеше, разбира се, на песните му. Тяхната характерна различност пречупи законите в музиката през собствената му призма и разби общоприетите стереотипи. С появата си, Майкъл причини истински фурор и заличи всички предразсъдъци. Нямаше човек, който чул изпълненията му, да не се развълнува от творчеството му... да не се зарази от магията наречена Джексън. Защото именно с чародейство може да се опише пожарът, който причиняваше в душите на слушателите си. Пламъци, родени от вълшебство.

Но творбите му не могат да бъдат категоризирани само с едно определение, тъй като не са просто сбор от ноти и вокали, а дълбоки послания, които оставиха трайна следа в сърцата на феновете му. Видео клиповете към песните му са не по-малко революционни и представляват своеобразен разказ, изпълнен със смисъл.

Величие като него се ражда веднъж и едва ли скоро ще се повтори... Кралят на попа напусна този свят на 25 юни 2009 г. - една седмица преди да започнат концертите му в Лондон, с които щеше да се бележи завръщането му на сцената.

Но интересът към живота му не престана, напротив, като че ли с времето той нарасна.

Прочетете някои от най-любопитните факти за Майкъл, част от които може би не знаете.

Баща боксьор

Майкъл Джоузеф Джексън се ражда в Гери, щата Индиана, на 29 август 1958 г. Той е 7-то от общо 9 деца на Джоузеф Джексън, който е бил боксьор, стоманолеяр и китарист, но за да издържа семейството си е работил като оператор на кран.

Първата песен на чернокож изпълнител по MTV

Музикалният клип към парчето "Billie Jean", което излиза през 1984 г., е бил първото видео на чернокож изпълнител, излъчвано в ефира на абсолютния телевизионен лидер MTV.

Най-продаваният албум на всички времена

"Thriller" е 6-ят албум на Майкъл и се превръща в тотален световен хит. Успехът му е исторически, като продажбите му достигат 65 млн. копия и го превръщат в най-продаваният албум на всички времена. Същевременно песента "Thriller" се задържа в класацията "Billboard 200" в продължение на 122 седмици.

Най-награждаваният изпълнител в историята

Едва ли е изненада, че именно той е най-награждаваният изпълнител. Джексън печели повече отличия от който и да е друг певец... раждал се някога. Има 23 световни рекорда в Книгата на Гинес, 40 награди на Billboard, 13 статуетки "Грами" (8 от тях получава в 1 година, поставяйки рекорд за най-награждаван певец в рамките на 12 месеца) и 26 приза на Американските музикални награди. Заради него Световните рекорди на Гинес дори правят категория "Най-награждаван покоен артист".

Най-скъпото видео снимано някога

Клипът към дуетната песен "Scream", в която Майкъл си партнира със сестра си - Джанет, е не само футуристичен за времето си, той е най-скъпото музикално видео. Цената му възлиза на 7 млн. долара.

Копнееше да бъде Спайдърмен

През 90-те години "Marvel Comics" се оказва близо до фалит. Тогава певецът се опитва да купи компанията, за да може да изпълни мечтата си да изиграе главна роля във филма за супергероя Спайдърмен. Сделката обаче така и не се осъществява. Това далеч не отказва Джексън, който по-късно, при обявяването на снимките на "X-men", се опитва да вземе ролята на професор Чарлз Екзевиър. За жалост и този опит се увенча с неуспех.

"Billie Jean" е по действителна история

Оказва се, че големият хит, който беляза соловата му кариера, е вдъхновен от истински събития. Обсебена негова почитателка наистина се помъчила да го убеди, че той е баща на детето ѝ.

Искаше да живее до 150 години

Всички искаме да живеем възможно най-дълго, прекарвайки повече време на тази земя, но Майкъл чертаеше конкретни планове. Желанието му беше да доживее поне до 150 години, като за целта използваше специална медицинска камера, в която можеше да диша 100% кислород, вместо 21% - съставящ нормалния въздух.

Принуден да носи перука

Всички сме се възхищавали на цялостната му визия, смелите избори и модните решения, които взимаше, но малко знаят, че Майкъл е загубил голяма част от косата си. По време на снимките за реклама на "Pepsi", донесла му 5 млн. долара, той претърпява инцидент, който сериозно изгаря скалпа му. Пиротехниката, донесена за по-внушителен визуален ефект, е пусната по-рано и запалва косата му. Щетите са толкова сериозни, че оттогава му се налага постоянно да носи перуки.

Той е принц

Макар да е известен като крал на поп музиката, всъщност през 1992 г. габонско племе го удостоява с титлата принц Майкъл Джексън Амаламан Анох.

Среща бъдещата си съпруга, когато тя е на 7 години

За първи път певецът вижда Лиса Мари Пресли, когато тя е едва на 7 г., а той - на 17. Години по-късно идва и предложението му за брак... по телефона.

Майкъл е поет

Знаем, че певецът често е пишеше голяма част от песните си, но освен техните текстове, той е имал страст и към поезията. Нещо повече - Джексън има издадена книга с поеми, която носи заглавието "Dansing the Dream".

Притежавал е правата на химн

Сред неизброимия брой от негови притежания попадат и правата върху химна на Южна Каролина - "South Carolina On My Mind". Причината, поради която е счел за необходимо да ги закупи, не е ясна.