"Да разкажеш историята на енергията и насилието на пънка": официалният фотограф на "Sex Pistols" Денис Морис излага най-известните си снимки това лято в Лондон, поставяйки във фокуса Сид Вишъс, легендарния басист на групата, предаде Франс прес.

Embed from Getty Images

Експозицията "SID: Супермен е мъртъв - Изложба на "Sex Pistols" ще продължи до 15 юли в центъра на британската столица. Във фокуса й е Вишъс, който умира от свръхдоза хероин на 21-годишна възраст - четири месеца след като е обвинен в убийството на приятелката си Нанси Спънджън, съобщава БТА.

"Когато вземаше хероин, той се променяше напълно, ставаше съвсем друг човек", спомня си Денис Морис, който снима басиста в края на 70-те години на миналия век.

Embed from Getty Images

Изложбата, организирана повече от 40 години след като са направени снимките, има за цел да улови "интензивната личност" на протагониста. "Четете за Сид Вишъс и си мислите, че е бил доста жесток, но в действителност той беше по-скоро нежен, много срамежлив", казва фотографът.

Експозицията по-специално пресъздава обстановката от снимка на Денис Морис: хотелска стая, потрошена от Вишъс по време на турне през 1977 г., с неоправено легло, пълно с опаковки от храна, под, осеян със стъкла и скъсани страници от Библията и нощно шкафче, покрито с наркотици.

В оригиналния кадър полуголият Сид Вишъс лежи между две легла, докато друг "неидентифициран" човек, "вероятно фен", е свит на кълбо в едно от леглата.

"Една нощ Сид напълно излезе извън контрол и потроши стаята си", разказва 62-годишният Морис, известен и с това, че е снимал легендата на регето Боб Марли.

"Моята стая беше точно до неговата и когато шумът най-накрая спря, отворих вратата и беше пълен хаос", допълва фотографът, пожелал да пресъздаде сцената, за да улови "енергията и насилието на пънка".

Embed from Getty Images

Насилието достига връхната си точка след излизането на антимонархическия хит "God Save The Queen", в който "Sex Pistols" наричат кралското семейство фашисти, в резултат на което вокалът на групата Джон Лайдън и двама продуценти са нападнати с бръсначи.

Денис Морис си спомня, че е бил "преследван по улицата" от промонархисти, веднага щом са видели певеца.

"Стана доста страшно, но за мен това беше преди всичко възможност да изживея мечтата си да правя документална фотография. Бях там 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", казва той.

Подобно на Джон Лайдън, би ли смекчил Сид Вишъс антимонархическата си реторика, ако все още беше жив?

Вокалът на "Sex Pistols", днес 66-годишен, наскоро каза, че "все още не одобрява" монархията, но уважава "чувството за достойнство" на кралицата.

Embed from Getty Images

"Никой от нас не беше наистина против, просто го казахме, за да предизвикаме реакция. Всичките ни родители имаха на стената снимка на кралицата или на Исус, беше точно така. Ние просто бяхме бунтари", разказва Денис Морис, който уверява, че изпитва "дълбоко уважение" към Нейно Величество.

Фотографът смята, че Сид Вишъс е притежавал качествата да стане "мегазвезда", макар че според него преждевременната му смърт е била неизбежна.

"Той наистина имаше качествата на звезда. Проблемът му беше, че майка му е дала хероин, когато е бил на 14 години", казва Морис.

Embed from Getty Images

След като е освободен под гаранция след убийството на Нанси Спънджън, която е намерена намушкана в хотелската им стая в Ню Йорк, Вишъс се ужасява от мисълта да се върне в затвора, допълва фотографът, който е убеден в неговата невинност.

"Заради репутацията си той е бил насилван нееднократно, така че когато излезе от затвора, каза на майка си "Не мога да се върна там, не мога", а тя отиде да купи наркотици. Това го уби", разказва Денис Морис.

Басистът на "Sex Pistols" умира четири месеца след Нанси Спънджън и процесът срещу него така и не се състои.