Миглена Каканашева - Мегз е на път да постави рекорд по съдебни битки с НАП-Пловдив. Само за една година тя е подала 17 иска за отмяна на наложени глоби, съобщи trafficnews.bg.

През последните няколко години дизайнерката е регистрирала над 45 дружества с името "МЕГЗ" и номер от 1 до 49. Всички те имат годишни обороти между 30 и 45 хил. лева - точно на границата, преди да подлежат на задължителна регистрация по ДДС.

За всяка една фирма Мегз е подала заявление за пререгистрация по ДДС. При ревизиите от страна на данъчните, те забелязали, че дружествата оперират без да притежават фискални устройства. Каканашева продава дрехите си без да предоставя касови бележки към клиентите си, което й е коствало по 3 хиляди лева на дружество.

От началото на годината Мегз е обжалвала 17 наказателни постановления. Седем от тях са били на първа инстанция в Районен съд. Останалите са били отнесени до компетенцията на Административен съд за касационно решаване след жалба от НАП за отменени наказания.

Дружествата "Мегз" - 18, 38, 31, 34, 46, 22 и 17 са били "ударени" след ревизии с по 3 хиляди лева. Всички дружества са получили санкциите при едни и същи мотиви от страна на НАП.

Според наредбата на министерство на финансите, търговските дружества, които упражняват дейност, са длъжни да въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП касови апарати. Това не е сторено при стартиране дейностите на дружествата. Така до ден днешен.

Спрямо Каканашева са съставени актове за по 3000 лева всеки.

Наказанията масово обаче падат в съда след жалби от страна на дизайнерката. Нещо повече - при всички спечелени процеси, на Миглена Каканашева са изплащани пари от бюджета на НАП за адвокатски хонорари.

Причината за отпадането на наказателните постановления е административна грешка при изписване на санкциите. При всички липсва основният момент - по какъв начин е била заплатена стоката, продадена чрез съответната фирма.

Според Наредбата, фирмата не е длъжна да издава касов бон и да има фискал, когато плащане е извършено чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод.

Всяко едно отменено постановление НАП обжалва в Административен съд. Такива са казусите за още 10 дружества на Каканашева - "Мегз" 42, 22, 1, 16, 37, 12, 10, 18, 20 и 25. Всички жалби от приходната агенция са по повод отменени наказателни постановления от Районен съд. И всички с един и същи мотив.

За късмет на Мегз и 10-те определения на Районен съд, с които са били отменяни глобите, са били потвърдени. Освен отпадането на административната санкция, при всеки процес дизайнерката претендира и за обезщетения. От делата в Административен съд тя е прибрала средно около 500 лева на заседание или близо 5 000 лв.