Където и да отиде, каквото и да направи, Мелания Тръмп се превръща в център на вниманието. Безспорно красотата ѝ е онова нещо, което приковава всички погледи към нея, при това много преди да стане първа дама на Америка, но харизмата, грацията и елегантността ѝ са качествата, пленяващи сърцата на хората. Тя просто е от онези жени, които са обречени да се открояват от множеството, карайки светлините на прожекторите сами да ги търсят.

Може би това е и една от причините, след като през 2005 г. каза "Да" на Доналд Тръмп - по онова време "просто" бизнес магнат и милиардер, да я определят като "съпруга трофей", но истината е, че тя е много повече от една приятна външност. Мелания е надарена с интелект, подплатен със силна воля и непоколебима решителност - комбинация, помогнала ѝ да сбъдне мечтите си. И не, тук не става въпрос за брака ѝ с настоящия президент на Щатите, а за предхождащото го време, когато тя изгражда успешна кариера като търсен модел.

Вижте Мелания през годините >>

Вчера прелестната стопанка на Белия дом отпразнува своя 50-годишен юбилей заедно с мъжа си и сина им Байрън, който е на 14 г. За да я почетем и отбележим личния ѝ празник, ще си припомним нейната история.

Мелания Кнавс е родена на 26 април 1970 г. в словенския град Севница, тогавашна Югославия. Тя е второто дете на Виктор Кнавс, който се занимава с дистрибуция на коли и мотори, и Амалия - шивачка, правеща модели за детски дрехи. Има по-голяма сестра Инес, с която са изключително близки и до днес, както и полубрат Денис, с когото, според слуховете, никога не се е виждала, тъй като за него се разбира на късен етап. Разкритието за незаконното дете на Виктор прави журналист, събиращ информация за материал, посветен на Мелания. Родителят така и не признава наследника си, но започва да плаща издръжка след ДНК тест, доказващ, че момчето действително му е син.

Семейството на бъдещата президентска съпруга са типични представители на средностатистическата класа, затова животът им съвсем не е охолен. Всъщност, Мелания израства в скромен апартамент, намиращ се в 5-етажен панелен блок, предоставящ гледка към заводски комини и река. Едва по-късно родителите ѝ имат възможност да се преместят в къща, разположена близко до първото им жилище.

Жилищният блок, в който израства Мелания

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В училище брюнетката е прилежна и примерна ученичка, чиято страст се разпределя между литературата и приложните изкуства. Може би професията на майка ѝ донякъде предопределя нейната собствена, защото още като малка започва да взима участие в различни детски ревюта, като през тийнейджърските си години вече е покорила голяма част от подиумите в страната.

След като завършва гимназия записва да следва архитектура и дизайн в университета в Любляна, но се оказва, че съдбата има съвсем различни планове за нея. Един ден, докато чака своя приятелка, на улицата я забелязва местен фотограф, който бива поразен от нейната хубост. Той предлага да ѝ направи фотосесия, а крайният резултат е толкова впечатляващ, че момичето решава да пробва късмета си в модния свят. Така напуска учебното заведение и скоро започва да работи с модна агенция в Милано. Освен новото си амплоа, тя се сдобива и с ново име, след като променя фамилията си на Кнаус.

Кариерата ѝ стартира едва на 18 г., но се развива с шеметни обороти, особено след като се подлага на няколко разкрасителни процедури. Като дете страда от факта, че е по-висока от връстничките си, но заставайки професионално пред фотографските обективи, започва да се вглежда по-внимателно в себе си и установява, че не харесва формата на носа и очите си, ето защо прибягва до пластичната хирургия, изменяйки образа, гледащ я от огледалото.

Тази стъпка не само ѝ вдъхва самочувствие, но и води до множество предложения за фотосесии за популярни мъжки списания, които тя приема. Без притеснение се снима както по бельо, така и без дрехи, а след като популярността ѝ обикаля цяла Европа, Мелания преценява, че е време да покори нови места и висоти, затова през 1996 г. заминава за Ню Йорк. В Страната на неограничените възможности красавицата повтаря успеха си от "Стария континент" и се утвърждава като един от най-търсените модели, работещ с известни марки.

Две години по-късно работата ѝ я отвежда до подиума на Седмицата на модата в Ню Йорк, където всъщност се запознава с 24-години по-големия от нея Доналд Тръмп. Говори се, че бизнесменът бил толкова възхитен от словенката, че след ревюто поискал телефонния ѝ номер, но вместо да му го продиктува, тя взела неговия и му се обадила чак след няколко дни.

Мелания и Доналд със сина си Байрън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След първата им среща, двамата постепенно започват да се виждат все по-често, като Мелания придружава магната под ръка на важни събития. Седем години по-късно те минават под венчилото на бляскава церемония, провела се в Палм Бийч, за която булката носи великолепна рокля с етикет "Dior", чиято стойност възлиза на 100 хил. долара. За нея това е първи брак, докато за Тръмп, който по онова време има вече 5 деца, е трети. През 2006 г. се ражда техния син Байрън Уилям Тръмп, а същата година Мелания получава американско гражданство.

Интересен факт е, че настоящата първа дама на САЩ говори общо пет езика - родния ѝ словенски, английски, френски, немски и сръбски. Освен това тя е пряма и здраво стъпила на земята. В свое минало интервю, запитана дали щеше да се омъжи за Доналд, ако той не беше богат, брюнетката контрира журналиста, питайки го дали Тръмп щеше да поиска ръката ѝ, ако тя не бе красива.