Няколко книжарници в Испания вече продават дългоочакваните мемоари на британския принц Хари, пет дни преди официалната премиера на пазара на автобиографията, съобщи Ройтерс.

Репортер на агенцията е купил от голяма книжарница в Мадрид преведената на испански език книга "Spare" ("Резервен"), която трябва да излезе на 10 януари.

Снимка: БТА

Други опити за покупката на автобиографията били неуспешни. В една книжарница продавачът обяснил, че книгата вече е разпродадена. В друга томът бил изложена за продажба, но изтеглен от служителите, след като репортерът на агенцията попитал защо мемоарите на принц Хари се продават в Испания, преди да са излезли официално във Великобритания.

Снимка: БТА

Говорител на испанския издател "Plaza y Janes Editores" от Барселона, част от мултинационалния конгломерат "Penguin Random House", каза, "че е установена много ясна процедура" по издаване и продажба на книгата, предава БТА. Според нея томът не може да се предлага преди официалната дата за излизането му на пазара. "Всичко сочи към факта, че някои клиенти са нарушили ангажимента си към издателството и са предложили книгата за продажба преди договорената дата", допълни говорителят.