Открити преди 2 години в семейния склад и публикувани наскоро е книгата "Необикновеният живот на един обикновен човек" - това е съдбата на мемоарните бележки, водени от холивудската легенда Пол Нюман с помощта на неговия близък приятел Стюарт Стърн.

Днес и двамата са покойници, но Содерлунд, най-малката от петте дъщери на актьора с емблематичните сини очи, открехва нова призма, през която може да бъде прочетена личността на нейния баща.

Embed from Getty Images

Пол Нюман и сценаристът Стюарт Стърн провеждат серия от интервюта в продължение на 5 години - за детството, кариерата, семейството и славата. Двамата набират огромен обем от записки, но по неизвестни причини в един момент се отказват. След смъртта им - на Пол Нюман 2008-а, а на Стърн - през 2015 година, информацията за хилядите страници с преписи на интервюта изчезва. Понасят се слухове, че са изгорени. Допреди 2 години, когато стана ясно, че са намерени в склада на вдовицата му Джоан Удуърд. А отскоро - и редактирани в "Необикновеният живот на един обикновен човек".

Embed from Getty Images

Книгата рисува откровена картина на една измъчена звезда, която се съмнява в себе си и размишлява за баща си алкохолик, обсебващата си майка, първия си брак, провалите си като баща и прекомерното си пиене. Четенето на ръкописите е било трудно за дъщерята на Нюман, която е разбрала "много" за баща си, което не е знаела. "Това е много жестоко", казва тя.

И така, какво я е изненадало най-много?

"Винаги притеснен"

На едно място в книгата Нюман казва, че "винаги се тревожи" за това, че "не е достатъчно добър". И се чуди доколко кариерата му се дължи на него или на външния му вид.

Актьорът обяснява в мемоарите си: "Трудно е за човек като мен, който винаги е имал ужасното усещане в стомаха си, че успехът му идва просто от това, че е имал късмета да се роди с определен външен вид." Содерлунд казва, че баща ѝ е искал да бъде третиран като нещо много повече от добре изглеждащ човек.

"Беше сърцераздирателно, имаше чувството, че колкото и да се труди, няма да стигне доникъде: тоест, че няма да успее да преодолее това красиво лице и тези красиви очи."

През 70-те години на миналия век Нюман създава изключително успешна екранна връзка с Робърт Редфорд. Двамата снимат филми и дълги години търсят подходящия сценарий, за да направят още един филм заедно. Но книгата разкрива, че по онова време двойката не е била истински приятели извън екрана. "Не можеш да разчиташ на Редфорд", казва Нюман. "Никога не си сигурен, че той ще бъде там. Това е просто обидно."

Embed from Getty Images

Содърлунд смята, че всяко напрежение се дължи на различните начини на работа.

В книгата Нюман намеква и за напрежение в отношенията си с Удуърд. Веднъж той казва за брака си: "Имам пържола вкъщи. Защо трябва да излизам за хамбургер?"

И все пак в мемоарите има намеци за предателства. "Имахме си проблеми", казва той на приятел. "Не всичко е било цветя и рози."

"О, имаше напрежение", потвърждава Содерлунд. "Сигурна съм, че не е било лесна задача да си омъжена за него. Но мисля, че впечатляващото нещо е, че те работиха наистина усилено, за да останат заедно. Отдавам им голяма заслуга, че успяха да преминат през много наистина трудни моменти и да излязат от другия край по-силни и по-добри. Баща ми не би поел последния си дъх, докато майка ми не го държеше", разкрива тя.

Embed from Getty Images

"Трудно решение"

Содърлунд си спомня за баща, който "работел много, така че отсъствал често". Тя добавя: "Когато си беше вкъщи, той беше голямо дете. Това беше, когато аз бях малка. Обичаше да си играе с теб и да те хвърля в басейна. Беше забавен. Но не беше надежден."

През десетилетията след записването на разговорите Содерлунд казва, че Нюман "работил усилено върху себе си" и "се чувствал много по-добре с напредването на възрастта". Тя казва, че решението да публикува мемоарите, изпълнени с толкова много интимни разкрития и изненадващи прозрения, е било "трудно решение". Но в крайна сметка тя и сестрите ѝ решават, че следват неговото желание. "Това е нещо, което той искаше."

Както казва самият Нюман: "Искам да оставя някакъв запис, който да изясни нещата, да пробие дупки в митологията, която се е появила около мен, да разруши някои от легендите и да държи пираните настрана."

"Нещо, което да документира времето, през което съм бил на тази планета, с някаква точност."

Embed from Getty Images