Бивш мениджър от екипа на подсъдимия музикант Ар Кели свидетелства в съда в петък, че е платил подкуп от 500 долара на правителствен служител, за да осигури фалшив документ за самоличност на певицата Алия, за да може Кели да се ожени тайно за нея, когато тя била на петнадесет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Деметриъс Смит заяви през съдебните заседатели на делото срещу Кели за сексуален трафик, че през 1994 г. отишъл в социална служба в района на Чикаго и попитал служител, който правел снимки за документи за самоличност, дали иска да изкара малко пари. Той бил уверен, че предложението за подкупа ще бъде прието, защото "всеки има нужда от пари", каза Смит в съда.

Картата от социалната служба е един от двата фалшиви документи за самоличност, използвани от ар енд би звездата, за да се ожени за Алия, с която вече бил в сексуални отношения и смятал, че е бременна.

В брачно свидетелство, представено като доказателство, е посочено невярно, че Алия е на 18 години. По това време Кели е на 27 г.

Според прокуратурата Кели искал да използва брака, който бе анулиран по-късно, за да се предпази от криминални обвинения за сексуални отношения с непълнолетна и да попречи на певицата да свидетелства срещу него.

Алия е работела с Кели, който продуцира дебютния й албум "Age Ain't Nothing But A Number'' през 1994 г. Певицата почина в авиокатастрофа през 2001 г. на 22 години.

Кели, който сега е на 54 г., е обвинен и за подкупи като част от делото за рекет, в което отговаря за сексуални злоупотреби срещу няколко жени, момичета и момчета по време на 30-годишната си музикална кариера. Той отрича обвиненията и твърди, че жените били членки на фенклуба му, които искали да извлекат полза от славата и богатството му.

Принуден да свидетелства, след като получи имунитет срещу обвинения, Смит нееднократно заяви пред съда, че се чувства неудобно на скамейката, макар да не обясни защо. Той обаче разказа, че по време на турне през 1994 г. певецът се обърнал към него с думите: "Алия има проблем. Трябва да се приберем у дома".

Те бързо се върнали в Чикаго от концерт в друг град, за да организират бракосъчетание, което щяло да "защити" Кели и Алия, каза Смит. Той казал тогава на Кели, че знае как да й намери фалшив документ.

Преди него друг бивш служител на Кели - Антъни Наваро, бе призован от прокуратурата да опише подробности за живота в имението на Кели в района на Чикаго, където има звукозаписно студио и бил постоянно посещаван от жени.

Имението е "странно място", пребиваването там е като "в зоната на здрача", каза Наваро пред съда.

Показанията му подкрепиха тезата на обвинението, че Кели контролирал всичко около себе си и създавал атмосфера, в която момичетата и жените, влезли в имението, спазват стриктно наложените от него правила и не им остава друг избор, освен да се подчиняват на сексуалните прищевки на певеца.

Наваро каза в съда, че никога не е виждал Кели да злоупотребява сексуално с жертвите си. Но в имението имало момичета, които прекарвали там дълги периоди от време и нямали право да се хранят или да си тръгват без разрешението на Кели, каза свидетелят.

"Имаше случаи, в които те искаха да си тръгнат, но не можеха, защото нямаше кой да ги закара или пък не можеха да получат разрешение от Роб", каза той.

Наваро, който е аудио инженер, прекарвал голяма част от работното си време при Кели, като транспортирал посетители от и до имението му. "Това бяха основно момичета, които идваха в студиото", каза той пред съда.

Кели е обвинен, че ръководи престъпна мрежа заедно с мениджърите си, бодигардове и други свои служители, които му помагали да наема жени и непълнолетни момичета за секс. Според федералната прокуратура групата набелязвала жертвите на концерти и други места и организирала срещите им с Кели. Деянията са извършени преди повече от две десетилетия.

Освен в Ню Йорк, обвинения в сексуално насилие и корупция срещу Ар Кели са отправени в Илинойс и Минесота. Според прокурорите ръководената от него мрежа е действала и там.