Прокурор представи обвиненията срещу музиканта Ар Кели пред съдебни заседатели в Бруклин, Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

"Това е дело срещу насилник", заяви в съда помощник прокурор Мария Крус Мелендес при представянето на обвиненията срещу Кели повече от десетилетия, след като той бе оправдан през 2008 г по дело за детска порнография в Чикаго.

След това неговата музикална кариера продължи, докато не настъпи времето на движението #АзСъщо, което даде смелост на представящи се за негови жертви да го уличат.

Ар Кели е обвинен за изнудване, сексуална експлоатация на малолетни, отвличане, корупция и принуждаване към принудителна работа в периода от 1994 г. до 2018 г. Той не се признава за виновен.

Твърденията на жените станаха широко популярни чрез документалната поредица "Surviving R. Kelly". В поредицата бе описано как антураж от поддръжници на Кели десетилетия наред го защитават и заглушават жертвите му, преди федералното дело за рекет, заради което Кели се озова зад решетките през 2019 г.

Прокуратурата в Бруклин разполага с обвинения от множество жени и бивши приближени на музиканта, които никога досега не са говорили публично за отношенията си с Кели.

Очаква се да бъдат представени показания за това как мениджъри, бодигардове и други служители на Кели са му помагали да набира жени, момичета и понякога и момчета за сексуална експлоатация. Според показанията жертвите били набелязвани по време на концерти и на други места и им било предлагано да пътуват, за да гледат прояви на Кели в Ню Йорк в нарушение на закона Ман от 1910 г., според който е незаконно да се "транспортират жени и момичета" през щатските граници "с неморална цел".

Когато момичетата и жените пристигнели и били настанени, от антуража на Кели им обяснявали правилата - да не разговарят помежду си, как да се обличат и да искат разрешение от Кели, за да се хранят или да отидат до тоалетната и да го наричат "Татенце", твърдят от прокуратурата.

Седем мъже и пет жени бяха избрани за анонимни съдебни заседатели по делото срещу Кели.

Ар Кели, който е на 54 г., е зад решетките от две години и според адвоката си вече не разполага с финансови средства.

Той спечели три награди "Грами" през 1998 г. с песента "I Believe I Can Fly". Срещу него са повдигнати обвинения в още три американски щата - Илинойс, Ню Йорк, Минесота.