"Металика" и Марая Кери бяха сред най-известните музиканти на Глобалния граждански фестивал, в който снощи президентът на САЩ Джо Байдън се включи с изненадващо видеообръщение, предаде АФП, цитирана от БНР.

Инициативата има за цел да мобилизира усилия срещу бедността и климатичните промени.

Отбелязвайки своята 10-годишнина, шестчасовият фестивал събра хиляди в Сентрал парк в Ню Йорк, а сестринско шоу се проведе в столицата на Гана Акра, в което се включиха хип-хоп звезди от ранга на Ъшър и Стормзи.

Фенове получават безплатни билети за фестивала в замяна на техния ангажимент за полагане на усилия срещу бедността, като събитието съвпада с годишната сесия на Общото събрание на ООН с надежда за оказване на натиск над световните лидери.

"Вдъхновени и благодарни сме за вашата работа и искаме да знаете, че вашата борба е наша борба", заяви редом до съпруга си във видеото първата дама на САЩ Джил Байдън.

Държавният глава - заедно с председателите на Сената и на Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси, които бяха там лично, подчерта, че новият климатичен пакет е най-всеобхватният в историята на САЩ за целите на зелена енергия.

Снимка: БТА/AP

Но премиерката на Барбадос Миа Амор Мотли предупреди, че действията срещу климатичните промени не могат да дойдат достатъчно бързо за острови като нейния.

Метъл легендите "Металика" раздвижиха публиката с 8 парчета, сред които версия на "Nothing Else Matters" с участието начернокожата кънтри певица Мики Гайтън.

Снимка: БТА/AP

Гостите на фестивала повдигнаха множество въпроси, сред които правата на жените - особено на фона на мащабните протести в Иран след смъртта на Махса Амини, която вероятно е била пребита до смърт след арест от нравствената полиция, която след мюсюлманския дрескод при жените в Ислямската република.

Снимка: БТА/AP

На сцената излязоха още Марая Кери, италианските рокаджии "Манескин", испанската попзвезда Росалия и Джонас брадърс. Приянка Чопра-Джонас, съпруга на Ник Джонас, бе водеща на фестивала.

Снимка: БТА/AP