Той е най-успешният изпълнител в южната ни съседка за първото десетилетие на 21-и век. Печелил е Евровизия, закривал е Олимпийските игри, хитовете му достигат милиони гледания в YouTube, а продажбите на албумите му надхвърлят 30 млн. копия. Михалис Хаджиянис гостува на сцената на Античен театър на 8 юли. Билетите са на привършване, побързайте.

Какво е да израснеш в Кипър и как това повлия на твоята музика?

Музиката ме намери преди да я избера, тъй като израснах в къща, където мелодиите доминираха. Имахме трудности с изселванeто...доколкото помня, защото бях дете. Но го чувах от разказите на родителите ми и сестра ми, тъй като сме деца на емигранти. Но всяко премеждие те прави по-силен, ставаш и продължаваш напред. Така дойдох в Атина и бях благословен, че с много работа успях да сбъдна мечтата си да се занимавам с музика.

Снимка: BG Sound Stage

Какво беше чувството, когато за първи път започнахте да пишете и да продуцирате своя собствена музика?

Бяха уникални моменти, които никога няма да забравя. Спомням си, че в началото на кариерата си чувах песните по радиото и дори не мислех, че съм аз. Отне ми известно време да осъзная това. Дори днес понякога, когато чуя песента си пред другите, се усмихвам, но също и се чувствам малко неудобно....винаги се чудя дали им харесва.

Как развихте своя собствен стил и характерното си звучене?

С четене, учене, много обич към ближните и разбиране за случващото се в обществото.

Кой музиканти или стилове най-силно са ви повлияли?

Аз съм късметлия, защото в моята кариера съм се срещал и съм работил с важни личности. Създадох връзки за цял живот, които се развиха в приятелства, основани на уважение и любов. Личности като Йоргос Даларас, Димитра Галани, Мимис Плесас и др. са неразделна част от живота ми, които ме възпитаха и подкрепиха в първите ми музикални стъпки.

Кое е било най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправял?

Да мога да поддържам любовта към света и връзките на взаимно уважение с моите колеги. Това изисква много работа, търпение и постоянство. Много пъти съм си мислил колко лесно е да пееш хитове, но и колко трудно е да останат в сърцата на публиката. Да докосват много поколения - хора на моята възраст, но също и по-младите и всеки път много се радвам да го видя с очите си.

С какво най-много се гордеете в своята кариера?

Че се развивах и успявах да преодолея всяка трудност. Защото успехът няма стойност, ако човек не се сблъсква с провали и трудности. Това е постоянна борба да станем по-добри артисти, но и преди всичко по-добри хора и да поднасяме своята музика на хората.

Какъв съвет бихте дали на начинаещите музиканти?

Не се разочаровайте! Трябва да се учат от грешките се, да се стремят постоянно към най-доброто и да напредват стъпка по стъпка към целта, която не е нищо друго освен наследството, което ще оставят на обществото с музиката си.

Какво според вас отличава гръцката музика и я прави любима на публиката по света?

Гръцката музика е поезия, има емоция, казва истини, отвежда ви на пътешествие. Тя включва всички елементи, които могат да привлекат и да докоснат слушателя. Фолк, поп, традиционна - всички са музикални стилове, които могат да бъдат обичани и разбрани и на края на света. Музиката няма граници! Да не забравяме, че музиката на Вангелис пътува в Космоса и дори има астероид, кръстен на него - 6354 Вангелис... Гръцката музика обединява целия свят!

Как изглежда процесът на създаване на една песен?

Няма рецепта, но има онзи вълшебен момент на дъхновение, който може да се случи навсякъде....дори когато спиш. Да станеш и да пишеш - това е велико!

Снимка: BG Sound Stage

Какво е чувството да закриеш Олимпийски игри?

Уникален момент! Беше нечувано за мен, бях много млад по онова време, да пея на толкова важно събитие редом с велики имена на гръцката музика като Дионисис Савопулос, Алкистис Протопсали, и разбира се, под ръководството на Димитрис Папайоану, който създаде незабравим спектакъл за закриването на Олимпийските игри 2004г. Шокиращо преживяване, което ще остане завинаги в сърцето ми!

Имате много фенове в България. Какво ще представите на концерта си в Пловдив?

Подготвил съм много музикални изненади. Песни от миналото, които всички обичаме, но и също най-нови песни, които издадох напоследък и се надявам хората да ги харесат толкова, колкото ги харесваме и ние. Очаквам ви на 8 юли!

 Купи билет

Концертът на Михалис Хаджиянис е на 8 юли, Античен театър, Пловдив. Последни билети се продават в мрежата на Ивентим.