Кристина Дечева живее в Съединените щати и е част от Малката България, както наричат Чикаго нашите сънародници отвъд океана. Кристи покорява Страната на неограничените възможности с чар и красота, но и с интелект.

Миналата година тя спечели титлата "Мiss Windy City", след което завоюва и короната на "Miss Illinois" в рамките на конкурса "Miss USA Earth". На подиума на националния кръг Кристи блестеше с очарование, представяйки не само американския щат, изписан на лентата ѝ, но и България, защото не се срамува от своя произход и гордо заявява от къде са корените ѝ. Тогава тя се класира в топ 20, преборвайки над 36 претендентки за титлата и си тръгна като истински победител - с достойнство и удовлетворение, че е направила първата крачка към по-големите върхове в живота си. Кристи притежава всички качества, с които да завладее световния моден пазар. Именно това забелязаха и от Pixton Swimwear , които ѝ присъдиха наградата "Best Sweamwear", превръщайки българката в свое рекламно лице.

Само преди ден Кристи кацна на летище София и макар че все още не се е отърсила от умората, тя разказа пред Life.dir.bg за дългия път от родния дом до космополитния град на ветровете. За светлините на прожекторите, обективите на фотоапаратите и тайните на красотата, разберете от нея самата.

Вижте снимки на Кристина >>

Как се чувстваш отново в България?

Наистина страхотно! Посещенията на страната ни ме правят много щастлива. Ако трябва да определя България с една дума, то тя ще бъде "дом", който винаги ще заема специално кътче в сърцето ми. Тук съм родена и първите ми спомени ме връщат обратно на това място. Картините, които пазя в съзнанието си, са изградени от носталгия и любов, затова чакам с трепет времето, в което отново ще се прибера.

Къде си родена?

На юг (смее се), в малък, но изключително живописен и спокоен град, който граничи със съседна Гърция. От Петрич съм и го казвам с гордост, защото го обичам. Областта е страшно красива, мозайка от различни типове релеф, природата е невероятна и има толкова забележителни храмове и църкви, които си заслужава да се видят.

Кристина Дечева - Мис Илинойс

Снимка: Eva Flis

Кога за последно беше тук?

Миналата година. Старая се да планирам графика си така, че да мога да прелитам океана поне веднъж на 12 месеца. По принцип това се случва през лятото, когато разполагам с повече свободно време. И все пак е крайно недостатъчно. Искам посещенията ми да бъдат по-чести, а престоят ми - по-дълъг, но засега просто няма как.

Кое беше първото нещо, което искаше да направиш, щом се прибереш?

Да прегърна силно своите баби и дядовци. Това са хората, които обичам безкрайно и раздялата с тях винаги е ужасно болезнена. Когато съм далеч от тях, изпитвам огромна тежест и непреодолима липса. След толкова дълго отсъствие е неописуемо да се озова в обятията им, емоцията е така силна, че светът сякаш губи значение. В този миг забравям за всичко и отново ставам онова малко момиче от детството си, което виждаше живота по различен начин - съвсем не толкова обременен и изграден от малки, но прекрасни мигове. Няма как да опиша точно чувството, защото то граничи с магия.

Кристи на разходка в Холивуд

Снимка: Личен архив

На колко години беше, когато напусна родината и се премести в САЩ?

Бях едва 8-годишна, което ще рече, че тъкмо бях завършила втори клас, когато тръгнахме за Америка.

Била си наистина малка, но достатъчно голяма, за да помниш. За теб, като дете, беше ли плашещо да замениш познатата обстановка с толкова различно място?

Всяко ново начало е страшно, защото е нещо неизвестно. Възрастният човек е изправен пред същия проблем, ако реши да гради повторно живота си на чуждо място. Тогава какво остава за едно дете, за което дори смяната на училището, може да предизвика тревожност? Но с времето привикваш, започваш да се вписваш в обстановката, да създаваш познанства и приятелства... Неизбежно, но и наложително е.

Преди конкурса

Снимка: Eva Flis

Миналата година, в рамките на 3 дни, спечели 2 престижни корони за красота в Америка. Това е голям успех. Избраха се за най-красивата жена в щата Илинойс към конкурса "Miss USA Earth". Очакваше ли победата?

Със сигурност я исках, като всяка претендентка, защото в крайна сметка за това се явяваме, но не я очаквах. Когато обявиха името ми, не можех да асимилирам случващото се. В продължение на, може би, 3 минути просто стоях и се опитвах да се опомня. Изненадата, че нещата се случиха точно както ги исках, беше голяма... но ме хвана малко неподготвена. Всичко се разви на страшно бързи обороти. Щастието дойде после (смее се).

Повечето хора гледат с пренебрежение на този тип конкурси...

Така е, но в "Miss USA Earth" не всичко е само красота, макар, разбира се, тя да има роля. Това е по-скоро организация, която се гради на екологично съзнание. Всяка участничка трябва да застане зад определена кауза и да даде своя принос за наболял екологичен проблем в световен мащаб. Хората вероятно не осъзнават, че има тежест, която не е свързана с опасения дали вечерната ти рокля е подходяща или дали грима ти не се е размазал. Участието ти в конкурса е обвързано с отговорности.

Каква беше твоята платформа?

"Пестене на водата", в която между всички инициативи, които поех, бяха и образователни лагери за деца от 12 години, на които те се учат на полезни навици и как да не разхищават този природен ресурс. Вярно е, че все още не сме изправени пред световен дефицит на водата, но трябва да мислим отрано за бъдещето. Ако не се предприемат нужните мерки, със сигурност ще се окажем пред голям проблем. Заради глобалното затопляне нивото на океана се покачва, а прясната вода от ледените шапки се изчерпва. Едва 2,5% от водата е годна за консумиране! Какво ще стане когато температурите се покачат? Въпросните ледени шапки, ще се разтопят в океана... Ако не обърнем ефекта на глобалното затопляне, тогава ще изчерпим питейната вода. Това наистина е заплаха. От няколко години учените и медиите се опитват да ни предупредят, но никой не приема нещата на сериозно. Проблемите трябва да се изкореняват, да се предотвратяват, не да се мисли за решение, след като настъпят.

Кралица на красотата

Снимка: Eva Flis

Като модел имаш много постижения. И до днес имаш ангажименти в тази сфера. Кога за първи път влезе в индустрията?

Бяха на 18 години, тогава взех решението, че искам да се изявявам пред фотографските обективи, но после прекъснах всичките си изяви.

Защо?

Понеже започнах да уча в University of Illinois in Chicago.

Каква специалност избра?

Записах Наказателно право и Социология. Не беше лесно, но считам, че е правилният избор и мога да се похваля, че успешно се дипломирах. В университета се отдадох изцяло на ученето и се стараех да бъда сред най-изявените студенти. Бях вицепрезидент на комисия, която имаше задачата да организира събития за студенти с интерес към специалността Право. Също така съм организирала семинари, на които дошлите могат да разберат повече за спецификите и процеса на правното училище. Не на последно място отговарях и за подготовката на изпитите SAT, които имат голямо значение в образователната система в САЩ.

След това се върна изцяло към модата?

Не само. Вярно е, че да съм модел ми носи удоволствие и определям тази професия като страст, но след завършването започнах работа в корпоративна правна фирма в центъра на Чикаго.

Кристи (в средата) с две претендентки за нацоналната титла

Снимка: Eva Flis

Значи красивите и умни жени, които работят в адвокатски кантори, не съществуват само в холивудските продукции...

Не, разбира се (смее се). Има много хубави и интелигентни жени във всички сфери и на всякакви отговорни и ръководни позиции.

След като установихме, че си и красива, и умна...

Ти го казваш, но благодаря за думите (смее се).

Може ли да приемем, че тази комбинация е онова, което всеки мъж търси в нежния пол?

Всеки има свой собствени критерии, за които се оглежда. Факт е, че красотата е от значение, защото тя е първото нещо, което се забелязва. Но, по мое мнение, тя не трябва да бъде единственото нещо, на което човек се осланя. Има много други качества и добродетели, които са необходими.

Тогава каква ще бъде дефиницията ти за красота?

Тя започва отвътре. Човек трябва да бъде мил, да носи състрадателност и да умее да взема най-добрите решения за себе си и хората около него. Да имаш добро сърце е част от това да бъдеш привлекателен. Останалото е да харесваш начина, по който изглеждаш и да си наясно, че красотата е субективно понятие. Но щастлив ли си със себе си, то неизменно ще привлечеш и други хора около теб.

Да разбирам, че няма идеална жена?

Не. Но, като цяло, няма идеален човек, без значение от пола.

А кое е най-силното оръжие на всяка дама?

Това да бъде независима. Ако никой и нищо не я контролира и тя не трябва да се съобразява, тогава има свободата да се развива и да преследва мечтите си. Е, и усмивката... тя е най-добрият грим.

На модния подиум на "Miss USA Earth"

Снимка: John Isaacs

Имаш страхотна фигура, как я поддържаш?

С редовни тренировки и правилно хранене, те ми помагат не само да изглеждам добре, но и да се чувствам така. Научих, че е важно и полезно да се грижиш за себе си. Сега се стремя да тренирам от 3 до 5 пъти в седмицата, за по минимум час. Но бих казала, че дори от по-голямо значение е начинът на хранене, който помага не само за регулирането на килограми, но и за чистата кожа и здравата коса.

Какво включва менюто ти?

Наскоро започнах веган диета. Изключих от яденето всички видове месо и млечните продукти. Придържам се стриктно към нея и ям почти всички растения. Не консумирам и тестени продукти, просто не са ми слабост, но и това помага много на фигурата ми.

Подготовка за рекламна фотосесия

Снимка: Личен архив

Какви са любимите ти занимания в свободното ти време?

Да пътувам. Много обичам да кръстосвам света и да се сблъсквам с различни култури и традиции, да опитвам нови национални кухни... С две думи - да преживявам дадената страна на 100%. Преди да се върна тук бях в Ню Орлиънс и останах наистина очарована. Изкарах си фантастично с 2 мои приятелки, напълно по женски. Сега съм начертала нов маршрут пред себе си и ми предстои да пътувам до Лондон, Мадрид, Виена, Сплит и Дубровник, но този път ще споделя преживяването със семейството си.

Срещна ли любовта в житейското си пътешествие?

Да, смятам, че я намерих.

Как се запознахте и от колко време сте заедно?

Този септември ще направим 4 години откакто сме заедно. С него се срещнахме на едно парти, когато се преместих да живея в центъра на Чикаго. Той е DJ и имаше участие в един клуб, който посетих същата вечер. Всичко започна там - сред музиката и светлините на прожекторите. Отне ни обаче почти 6 месеца, за да се съберем официално.

Какво ти предстои сега в България?

Имам участия в телевизионни предавания, а също така ще се снимам във видео клип към песен на Нели Петкова. Надявам се климатичните условия да са благосклонни и да можем да направим повече външни кадри. Отделно тези дни ще имам фотосесия за магазин, който е разположен в центъра на Петрич, което ме радва. Общо-взето целият ми престой ще бъде съпроводен от много вълнения.

Преди церемонията по предаването на короната

Снимка: Личен архив