Том Круз се доказа през годините като едно от най-разпознаваемите лица на Холивуд и един от най-емблематичните актьори в света на киното. На екрана смайва не само със своите каскади, но и с неустоимия си чар. Трудно е да повярваме, че звездата от "Топ гън" навършва 60 години. Младежкият му дух продължава да гори в него и си проличава във всичко, което прави.

Embed from Getty Images

Том е роден на 3 юли 1962 година в Сиракюз, САЩ. Детските му години не са лесни, тъй като баща му бил алкохолик, който често си изкарвал гнева върху него, а семейството често пътувало. След развода на родителите си се връща в САЩ, където е записан в католическо училище. Обаче дори желанието му да стане свещеник не може да укроти бунтаря в него. Не след дълго е изключен заради кражба и консумация на алкохол. В този момент идва и решението, което ще промени живота му завинаги - да се посвети на актьорската професия.

Embed from Getty Images

Още с първия си филм, Том Круз успява да впечатли професионалисти и любители на киното. През 1983 година играе главната роля в "Risky Business", а три години по-късно участва в "Топ гън", който отваря широко вратите към успеха и възможностите. Няма как да говорим за ролите му без да споменем "Интервю с вампир" и филмовата поредица "Мисията невъзможна".

Embed from Getty Images

Това са само малка част от неговата филмография, за която може да се говори до безкрай без да бъде отегчително. Въпреки това едва ли бихме успели да кажем всичко за таланта на американската екшън звезда.

Embed from Getty Images

Красавецът покорява женски сърца само по сценарий. През годините се жени три пъти, за три невероятни красавици, сред които е актрисата Никол Кидман. Когато интервюират всяка негова филмова половинка всяка от тях говори за него с усмивка, уважение и дори с леко захласване. 

Първата му съпруга е Мими Роджърс, с която са заедно три години. После се жени за Никол Кидман, с която има най-дълъг брак - 11 години. С Кейти Холмс прекара 6 години преди да се разведат през 2012 година. И трите му жени са актриси. Том има дъщеря Сури от Холмс, а преди това с Кидман осиновиха Изабела и Конър.

Embed from Getty Images

Том Круз е като палитра от цветове не само във филмите, но и в реалния живот.

Embed from Getty Images

По случай рождения му ден сме ви подготвили няколко факта за актьора, които едва ли сте чували досега:

1. Дисни създава Аладин по подобие на Том Круз

Ако някога сте забелязвали минимална прилика с героя от едноименната анимационна класика с чаровника на Холивуд, то това не е случайно. Дисни признават, че при създаването на външния вид на Аладин, те "вземат" някои черти от лицето и косата на Круз, за да направят героя по-симпатичен за окото на публиката.

2. Импровизира танца в "Risky Business"

Оказва се, че тази сцена е отнела половин ден да се заснеме. Том решава да покаже своите танцови умения и импровизира танца на своя герой, тъй като в сценария няма написано друго освен: "Джоел танцува из къщата си по бельо".

3. Може да задържи дъха си за 6 минути

По време на снимките на "Мисията невъзможна", Круз преминава през тежко обучение и тренировки, за да изиграе своите каскади. Част от тях било да задържи дъха си под вода за дълго време и той толкова добре успява да го усвои, че може да издържи под вода по този начин за 6 минути.

Embed from Getty Images

4. Не може да чете докато не става възрастен

Преди да се посвети на сциентологията, актьорът признава, че е имал големи трудности с четенето заради своята дислексия.

"Когато отивах в ново училище, не исках съучениците ми да разбират за проблема ми с ученето, но във всяко от тях се стигаше да ходя на допълнителни уроци по четене"

5. Круз едва не умира на снимките за "Последният самурай"

Докато снимали филма, един от механичните коне на снимачната площадка се повредил. Това накарало актьора Хироюки Санада да замахне с меча си в грешния момент. Том успява да избегне прерязване на гърлото на косъм.

Embed from Getty Images

6. Рекордьор в бокс офиса

Том Круз е обявен за първият актьор, чиито 5 поредни филма се увенчават с успех за над 100 милиона долара.

Embed from Getty Images

7. Първата му покупка като филмова звезда

След успеха на "Risky Business", артистът купува нова кола за своята по-малка сестра като благодарствен жест за подкрепата ѝ в трудни дни. С парите от същия филм плаща образованието на другата си сестра.

Embed from Getty Images

8. Никога не е печелил "Оскар"

За всичките си години в кино бранша и емблематичните си изпълнения, е чудно как този харизматичен и талантлив мъж не е спечелил нито един "Оскар" в живота си. Единствените му номинации за наградата са за филмите "Магнолия", "Джери Магуайър" и "Роден на четвърти юли".

Embed from Getty Images

Том Круз навършва 60 години и няма как да не си дадем сметка колко бързо лети времето. Въпреки това той продължава да бъде стандарт за успех и за талант. Огънят в него ще продължи да гори още дълго време и се надяваме скоро отново да гледаме с трепет следващия му филм.