Едно от най-големите решения, пред които всяка група се изправя е как да се нарече. Някои изпълнители и банди имат налудничави първи имена, преди да се спрат на име, което да украси тениските на милиони предани фенове. Затова се казва, че името прави групата. Списание "Rolling stone" има класация по темата с 25 такива примера, ето някои от тях.

Саймън и Гарфънкъл -Том и Джери

Пол Саймън и Арт Гарфънкъл пеят от 15-годишни. Срещнали се в пиесата "Алиса в страната на чудесата". Пол бил Белия заек, Гарфънкъл - Чешърския котарак. Те учели в основното училище в Куинс, Ню Йорк, където живеели на няколко пресечки един от друг. Като съученици в гимназията "Форест Хилс" започнали да пеят под името Том и Джери. През 1955 г. вече пишели собствени песни, а през 1957-а направили първия си професионален запис "Hey, Schoolgirl", който се продал в 100 000 копия и достигнал 49-то място в класацията на списание "Билборд". Да се наричат Том и Джери обаче криело риск от разправии с компанията "Хана и Барбара". През 1964-а решават да използват истинските си имена, рискувайки да отблъснат част от аудиторията, която не е много отворена към идеята за евреи шоумени. "Сега вече сме честни. Мисля, че за хората е голям шок, когато научат, че Боб Дилън всъщност е Боби Цимерман. Важно е той да беше направил кариера с истинското си име", казва Саймън.

"Def Leppard" избрали отначало "Аtomic Mass"

Звучи като лоша идея за име на група. Това не попречило на група рокери от Шефилд, Англия, включително басистът Рик Савидж, китариста Пийт Уилис и певеца Джо Елиът, да използват този странен на псевдоним, въпреки факта, че той така и не им е осигурил платен концерт. В крайна сметка Елиът се сетил и разказал колегите си за плакати, които е проектирал в час по изкуство в училище, за фалшива група, наречена "Deaf Leopard". Така стигат до едно от най-запомнящите се имена след Led Zeppelin.

"Queen" били "Smile"

Колко слабо име щеше да бъде това за величествената музика, която британците оставиха в историята. Преди да се съберат всеки от тях се е подплатил и със сериозно образование: Брайън е завършил физика и астрономия, Роджър - биология, Джон е инженер, а Фреди е спец по графично изкуство и дизайн. Толкова ум на едно място обаче не можал да роди нищо по оригинално за заглавие на бандата от "Smile". После Фреди дава идеята да се наричат "Queen". "Концепцията на "Queen" е да бъде царствена и величествена. Блясъкът е част от нас и ние искаме да сме денди. Искаме да сме шокиращи и скандални", казвал е веднъж той.

Beastie Boys искали да са Младите аборигени

Beastie Boys са продали 40 милиона албума, което ги прави най-продаваната рап група според "Билборд" от 1991 г. насам. "Бяхме обединени от идеята, че музиката ни трябва да е примитивна по някакъв начин, и така измислихме "The Young Aborigines" като име на групата", обяснява басистът Джереми Шатан. "Дори купих плоча с музика от австралийските аборигени за вдъхновение". Когато той напуска бандата, останалите сменят името на "Beastie Boys".

"Това беше най-глупавото име, което можехме да измислим", казал веднъж Майк Ди пред Rolling Stone за новото име. За съжаление бандата загуби двама от членовете си- на 4 май 2012 г. си отива един от създателите ѝ Адам Яух, а на 19 май 2016 почина китаристът Джон Бери.

Сладкото на баба Пърл помага на "Pearl Jam", които първо са били Муки Блейлок

През октомври 1990-а нова банда от Сиатъл се появява в гръндж стила с името Муки Блейлок - като известния баскетболист от "Атланта нетс". Първият им концерт е в Ню Джърси. "Беше глупаво! Но в началото имахе толкова работа по песните, че нямахме време да измислим име", разправя вокалът Еди Ведър. С набирането на скорост в пистата на славата те осъзнават, че трябва да се нарекат по друг начин, най-малкото заради пазарните закони.

Историята за това как стават "Pearl Jam" е митологизирана през годините. Ведър твърди, че първопричина е баба му Пърл, която правела направо "халюциногенно" сладко. Басистът Джеф Амънт разказва, че той коментирал пред другите името Пърл, а когато те всички видели изпълненията на Нийл Йънг и "Крейзи хорс" в "Насау колизеум", си казали: "Всяка песен беше като 15-20 минути сладко. И така добавихме думата към Пърл. Или поне така ги помня нещата", казва Амънт.

Ози и компания били "The Polka Tulk"

"Black Sabbath" вероятно е най-перфектното име за една от най-популярните хеви метъл групи в историята. Но не идва толкова лесно. В началото Ози Озбърн и компания се представят със странното "The Polka Tulk Blues Band". Един ден Тони Айоми казва на Ози, че името е просто ужасно. "Всеки път като го чуя, само си представям как си в тоалетната с крачоли до глезените. Пълен боклук". Идеята му е групата да се преименува на Earth (Земя), но се оказва, че вече е използвано. Развръзката идва от басиста Гийзър Бътлър, тогава гледал едноименния филм с Борис Карлоф-"Black Sabbath", който е филм на ужасите.

Снимка: Getty Images

"Pink Floyd" тръгват като Screaming Abdabs

На британски жаргон "Screaming Abdabs", както първоначално щели да се наричат големите "Пинк Флойд", означава нещо като болестно състояние, причинено от внезапно и мистериозно безпокойство. Описват го като някакъв делириум тременс, а толкова отвлечен лаф е против всякакви логики и закони на музикалния шоубизнес. Въпреки че тяхната музика е психеделичната.

"Peppers" имали още по-дълго име

Великите "Red Hot Chilli Peppers" са една от бандите с най-дългите имена в рок музиката. Но това е нищо в сравнение с първоначалния план - щели да се казват "Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem". "Така искахме да свирим - величествено и хаотично", обяснява Антъни Кийдис, култовият вокал на групата. През 1983 г. някакъв приятел предлага на басиста Флий, китариста Хилъл Словак и местния шемет Антъни Кийдис да изпълнят песен преди гига на неговата група в "Rhythm Room" в Лос Анжелис. Тогава те се подвизават с това дълго и абсурдното име.

Снимка: Getty Images

"Бях облечен с рипсена три-четвърти дълга роба с флуоресцентна оранжева ловна шапка. Странното е, че в този момент аз бях напълно трезвен", спомня си Антъни.

Пол Стенли

Снимка: Getty Images

Две години преди да създадат "Kiss", Джийн Симънс и Пол Стенли свирят в доста обикновена нюйоркска рок група, със смешно, име Wicked Lester. Решени да създадат по-уникална и бомбастична група, Симънс и Стенли се разделят с колегите си и преглеждат в обявите на "Rolling Stones", за да намерят нов барабанист, където откриват Питър Крис. Той споменал, че веднъж е бил в група, наречена Lips. Това вдъхновило Стенли да предложи да започнат да се наричат ​​"Kiss". "Това е сексуално, готино е", казал той.