Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г.

Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала, че трябва да сътрудничи в разследване на ФБР срещу Бил Клинтън или трябва да влезе в затвора.

В новите документални серии The Clinton Affair Люински разкрива, че е трябвало да сътрудничи, за да избегне обвиненията. Тя разказва, че е трябвало да провежда подслушвани телефонни обаждания, както и че е трябвало да ходи с подслушвателно устройство на срещи. За нея това било толкова трудно, че само няколко часа по-късно тя започнала да обмисля самоубийство. Във видеото тя плаче, въпреки че това се е случило преди 20 години.

"Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина. И се чувствах ужасно", разкрива Моника в интервюто.

Агент от ФБР потвърждава думите ѝ като казва, че се лутала в крайности като хистерия и ярост.

Люински споделя, че за нея е било изключително трудно, защото в онзи момент все още е била влюбена в Клинтън.

Преди премиерата на документалния филм Люински разкрива в есе за Vanity Fair, че чувства разочарование, че Клинтън не е смятал, че трябва да ѝ се извини, както и че изпитва желание да каже на Хилъри колко съжалява.

"Процесът на създаване на тези документални серии ме въведе в нови стаи на срама, който все още изучавам и потопи в скръб."

След това тя изброява видовете скръб, които е изпитала, завършвайки със "скръб за връзка, която нямаше нормален завършек, а вместо това бе бавно разбивана в продължение на две десетилетия от поведението на Бил Кинтън".

Моника Люински и Бил Клинтън в Белия дом

Стопкадър: А&E

Тя споделя и разочарованието, което е изпитала от коментарите, които той прави през юни, попитан дали дължи лично извинение на Люински и това, че не може да повярва, че е нужно толкова много време някой да зададе този въпрос.

Клинтън тогава отговаря: "Не, аз никога не съм говорил с нея. Но публично съм казвал неведнъж, че съжалявам."

В отговор на това Люински пише: "Това, което ми се струва по-важно от това дали ми дължи или заслужавам лично извинение, е моето убеждение, че Бил Клинтън би трябвало да иска да се извини."

След това добавя: "Той трябва да бъде по-добър човек... а ние трябва да бъдем по-добро общество."

"Ако искаш да видиш как изглежда властта, гледай как човек дава интервюта самодоволно от десетилетия, без да се притеснява, дали ще му бъдат зададени въпросите, на които не иска да отговори", пише Люински.

Тя също така признава, че има хора, на които иска да се извини за действията си.

"Първите ми публични думи след скандала, изречени в интервю на 3 март 1999 г. бяха извинение директно към Челси и г-жа Клинтън", пише Люински.

"Ако видя лично Хилъри днес, ще събера цялата си сила, за да ѝ кажа колко искрено съжалявам", допълва тя.