Морган Фрийман отдаде почит на актрисата Сисъли Тайсън на виртуално честване на наградените от Американския филмов институт, което тази година замени традиционната гала вечеря заради пандемията, съобщи Variety.

Във видеото, качено на сайта на Американския филмов институт, Морган Фрийман нарича Сисъли Тайсън "икона, пионер, чийто живот и работа разказват за Америка смело и дръзко". Той добавя, че актрисата, която почина в края на януари, е "обичана и на сцената, и на екрана".

Тайсън ще бъде запомнена с нейната активна гражданска позиция в борбата срещу расизма и за социална справедливост. Тя е лауреат на три награди "Еми", на театралната "Тони" и на почетен "Оскар" от 2018 г. и на Президентски медал на свободата от 2016 г.

Сред филмите, в които е участвала, са "Дванайсет разгневени мъже", "Шансове за утрешния ден", "Сърцето е самотен ловец", "Мадеа и семейно събиране", "Южнячки", припомня БТА.

Американският филмов институт засне видео с всички отличени филми и телевизионни продукции за миналата година.

За филми на годината институтът избра "Ма Рейни: Майката на блуса", "Петима от една кръв", "Една нощ в Маями", "Юда и черният месия", "Минари", "За душата", "Процесът срещу Чикаго 7", "Земя на номади", "Манк" и "Без звуци в живота".

Сисъли Тайсън

Снимка: Getty Images

Специална награда получи филмовата версия на хитовия мюзикъл "Хамилтън".

Десетте телевизионни продукции, почетени от Американския филмов институт, са "Обадете се на Сол", "Бриджъртън", "Короната", "The Good Lord Bird", "Мандалорианецът", "Страната на Лъвкрафт", "Мисис Америка", "Гамбитът на кралицата", "Неортодоксална", "Тед Ласо"