Една от последните звезди от Златната ера на Холивуд - Оливия де Хавиланд, изиграла ролята на Мелани в "Отнесени от вихъра" (1939 г.), почина вчера. Световните агенции съобщават, че актрисата е издъхнала спокойно в съня си в своя дом, намиращ се в Париж.

Преди по-малко от месец, на 1-ви юли, Хавиланд отбеляза своя 104-ти рожден ден. Животът и кариерата ѝ са повече от забележителни.

Вижте Оливия през годините >>

Тя участва общо в 49 филма, превърнали я в истинска знаменитост, а два от тях ѝ носят престижната награда "Оскар" - "Сълзите на майката" от 1946 г. и "Наследницата" от 1949 г.

"Светът загуби едно международно съкровище, а аз - скъп и любим клиент", каза бившата ѝ адвокатка Сюзън Смит пред телевизия NBC.

Оливия е родена през 1916 г. в Токио, Япония. Тя е първородната дъщеря на Уолтър и Лилиан, които съдбата дарява с още едно момиче. След като бракът им се разпада и през 1919 г. двамата се развеждат, Лилиан, която е актриса, се мести в Калифорния заедно с двете си наследници. Именно нейната професия оказва силно влияние върху момичетата, които решително тръгват по стъпките ѝ. Оливия получава първия си договор с киностудиото "Warner Brothers", когато е на 18 години, тогава участва в адаптация на Шекспировата комедия "Сън в лятна нощ", а няколко години по-късно сестра ѝ Джоан Фонтейн също започва да се изявява на големия екран, градейки успешна кариера.

Всъщност, конкуренцията между двете, за която се твърди, че е възникнала по вина на майка им, е толкова силна, че те спират да си говорят през 1975 г. Счита се, че конфликтът е започнал на церемонията по връчването на отличията на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ през 1942 г., когато и двете са номинирани за статуетката в категория "Най-добра актриса". Призът обаче отива при Джоан за образа на Лина в лентата "Подозрение" на Хичкок. Така тя получава отличието преди сестра си, започнала да се снима в продукции по-рано от нея. Съперничеството им нараства и те започват да се състезават не само за едни и същи роли по кастингите, но и за любовта на мъжете.

През годните те няколко пъти се опитват да оставят търканията зад гърба си, но добрите им отношения приключват окончателно след смъртта на майка им през 1975 г., когато Оливия умишлено не кани сестра си на погребението.

През 1978 г. Джоан издава своите мемоари, а в едно от промотиращите ги интервюта казва:

"Човек може да се разведе не само със съпруга си, но и със сестра си. Отдавна не съм я виждала, но и не възнамерявам да го сторя. Ожених се първа, спечелих "Оскар" преди нея и ако умра по-рано, то със сигурност ще я вбеся, защото отново ще я бия", завява Фонтейн пред сп. "Hollywood reporter" по онова време.

Когато през 2013 г. тя напуска този свят, Де Хавиланд пуска кратко изявление, в което пише, че е "шокирана и натъжена".

През 50-те години на миналия век Оливия заживява във френската столица, а през 2010 г. Никола Саркози я награждава с ордена Почетния легион. Сред призовете ѝ попадат и два "Златни глобус"-а за "Наследницата" и "Анастасия: Загадката на Ана".

Минава под венчилото два пъти - с Маркъс Гудрих и Пиер Галант, но и двата брака приключват с развод. Има 2 деца.