Актрисата Натали Портман се отказала да посети церемонията по връчването на присъдената й израелска награда "Генезис" заради предвидена реч, която трябвало да произнесе израелският премиер Бенямин Нетаняху на награждаването й.

Вижте снимки на Натали >>

Участието й при връчването на "Еврейската Нобелова награда" носителката на "Оскар" не искала да бъде изтълкувано като подкрепа на израелския държавник. На своята страница в Инстаграм Портман написа:

"Отказах да участвам в церемонията на 28 юни, защото не искам хората да си мислят, че подкрепям политиката на Бенямин Нетаняху, който трябваше да произнесе реч. Като много израелци по света и аз мога да имам критично отношение към ръководството на Израел, без при това да желая да бойкотирам цялата нация. Преди 70 години тази страна беше основана като рай за оцелелите от Холокоста. Но жестокостите към страдащите в наши дни са в противоречие с моите еврейски ценности. Тъй като ме е грижа за Израел, аз трябва да се изправя срещу насилието, корупцията, неравенствата и злоупотребата с власт!"

Седемдесетата годишнина от основаването на държавата Израел беше белязана с масови протести на палестинци в ивицата Газа, където десетки души бяха убити и стотица бяха ранени от израелски войници.

Наградата "Генезис" е с паричен еквивалент от 1 милион щатски долара, припомнят от БТА. Тя се присъжда ежегодно на личност, призната за вдъхновител на следващото поколение евреи чрез професионални постижения и отдаденост на еврейските ценности. Наричат я "Еврейската Нобелова награда".

Натали Портман е родена в Израел. Тя се преселва в САЩ като момиче, а след това от дете-звезда става първокласна актриса с широко признание.