Британското кралско семейство не е чуждо на скандалите. Само през последните няколко десетилетия то влезе в заглавията на вестниците с незаконни афери, подслушвани телефонни разговори, взривоопасни телевизионни интервюта, дори с криминално престъпление.

Ето някои от най-големите кралски скандали през последните 100 години:

Абдикацията на крал Едуард VIII

На 10 декември 1936 г. крал Едуард VIII абдикира от престола, за да се ожени за американката Уолис Симпсън. Връзката му с два пъти разведената светска дама се противопоставя на кралското семейство, Англиканската църква и британското правителство. Те дори отхвърлят идеята за морганатичен брак, при който Симпсън няма да получи никакви права за ранг или собственост. Кралят обявява оставката си по време на радиопредаване на Би Би Си на 11 декември 1936 г., заявявайки:

"Установих, че е невъзможно да нося тежкото бреме на отговорността и да изпълнявам задълженията си на крал, както бих желал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам."

Към днешна дата Едуард VIII е единственият британски владетел, който доброволно се отказва от короната.

Embed from Getty Images

Нацистките връзки на Едуард VIII

Крал Едуард VIII, известен като херцог на Уиндзор след абдикацията си, открито изразява своите прогермански възгледи в годините, предшестващи Втората световна война. През 1937 г., малко след сватбата си с Уолис Симпсън, те предприемат пътуване до Германия, където се срещат с високопоставени нацистки служители и със самия Хитлер.

През 1945 г. в замъка Марбург е открита голяма папка с документи, които документират кореспонденцията между Едуард и германците. Файловете включват подробности за нацистки заговор, в който германците ще свалят британската монархия и ще възстановят Едуард като крал като средство за постигане на собствените си интереси. Британското правителство успява да потисне публикуването на тези досиета в продължение на няколко години, но в крайна сметка те са публикувани през 1957 г. Въпреки че документите не предоставят неопровержими доказателства, че херцогът на Уиндзор е влязъл в сговор с нацистите срещу Англия, те нанасят значителна вреда на репутацията му, като засилват подозренията, че е престъпил границата на измяната.

Връзка на принцеса Маргарет с Питър Таунсенд

Принцеса Маргарет, по-малката сестра на кралица Елизабет II, се влюбва в бившия пилот от Кралските военновъздушни сили и военен герой Питър Таунсенд, докато той служи на баща ѝ, крал Джордж VI. Двамата планират да се оженят, но тъй като Таунсенд е разведен, Англиканската църква се противопоставя на връзката. След дълъг годеж, изпълнен с усложнения, Маргарет окончателно прекратява връзката си през 1955 г. Обществеността в огромната си част изразява съчувствие към двойката.

Embed from Getty Images

Черешова ракия за непълнолетния принц Чарлз

По време на пътуване с яхта в училище-интернат до остров Люис 14-годишният принц Чарлз и неговите съученици са заведени в кръчма на пристанището Сторноуей, където принцът си поръчва черешова ракия. За съжаление това привлича вниманието на таблоиден репортер и историята се появява на първите страници на вестниците по целия свят. Инцидентът довежда до уволнението на телохранителя на Чарлз - негов приятел и довереник.

Аферата на принцеса Маргарет с Роди Левелин

Принцеса Маргарет се омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс през 1960 г., но през 70-те години и двамата имат афери с други хора и връзката им се разпада. Маргарет има връзка с Роди Левелин, градинар със 17 години по-млад от нея, аферата става публично достояние, когато двойката е снимана заедно на почивка през 1976 г. Последвалият скандал накърнява репутацията на Маргарет и скоро след това тя се разделя с Армстронг-Джоунс. През 1978 г. Маргарет и Армстронг-Джоунс стават първите британски кралски особи, които се развеждат от 400 години насам.

Embed from Getty Images

Безчувствените коментари на принц Филип

Покойният съпруг на кралицата, принц Филип, херцогът на Единбург, неведнъж е правил коментари, които варират от леко обидни до откровено расистки. Ето само няколко примера:

  1. По време на рецесията през 1981 г. той отбеляза: "Всички казваха, че трябва да имаме повече свободно време. Сега се оплакват, че са безработни."
  2. А през 1999 г., докато обикаля фабрика в Шотландия, казва за старомодна кутия с предпазители: "Изглежда така, сякаш е поставена от индиец."

Личното телефонно обаждане на принцеса Даяна

В навечерието на Нова година през 1989 г. Даяна, принцесата на Уелс, прекарва повече от 20 минути в разговори по телефона с близкия си приятел Джеймс Гилби. По време на разговора Даяна споменава за нещастния си брак. Без да знаят, някой записва разговора. По-късно разговорът е уловен и записан от двама различни радиолюбители. В крайна сметка записите попадат в пресата. През 1992 г. цялата стенограма е публикувана, а един вестник дори създава специална телефонна линия, на която читателите могат да се обадят, за да прослушат аудиозаписа.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Личният телефонен разговор на принц Чарлз

Малко след като частният телефонен разговор на принцеса Даяна става публично достояние, нейният съпруг преминава през подобно изпитание. В началото на 1993 г. вестниците публикуват стенограмата на тайно записан телефонен разговор между принц Чарлз и дългогодишната му приятелка Камила. В него двойката използва изключително интимен език, за да изрази предаността си един към друг, а Чарлз казва на Камила, че я обича.

Публичните признания на принц Чарлз и Даяна

В телевизионен документален филм от 1994 г. принц Чарлз потвърждава пред журналиста, че е изневерил - признание, което подкопава опитите му да възстанови влошаването на брака му. След това, през 1995 г., Даяна разказа своята версия на историята в телевизионно интервю, в което обсъди трудния си брак, борбата си със следродилната депресия и булимията, както и извънбрачната си връзка с инструктора си по езда. Съобщава се, че разгневена от това разгласяване, кралицата казва на Чарлз и Даяна през декември 1995 г., като ги призовава да се разведат. Разводът им е финализиран през август 1996 г.

Стопкадър: YouTube

Мълчанието на кралското семейство след смъртта на Даяна

В дните след смъртта на принцеса Даяна в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г. в Обединеното кралство и по света се разразява скръб. Но кралското семейство запази мълчание и беше критикувано за това, което се разглеждаше като дистанцирана реакция, породена от обида към Даяна. Но на 5 септември кралица Елизабет наруши мълчанието с обръщение на живо от Бъкингамския дворец, в което говори за топлотата и добротата на Даяна. Същия ден кралицата, принц Филип, принц Чарлз и синовете му Уилям и Хари посрещнаха тълпи от опечалени по улиците на Лондон.

Посещение на принц Хари в рехабилитационен център

През 2001 г. принц Чарлз организира посещението на принц Хари в център за детоксикация от хероин в Лондон, за да може 16-годишният принц да се запознае отблизо с опасностите от наркотиците. Това се случва, след като Хари признава, че е пушил канабис и е пил алкохол.

Трудното решение на принц Хари и Меган Маркъл

В началото на 2020 г. херцогът и херцогинята на Съсекс, известни още като принц Хари и Меган Маркъл, обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Съобщава се, че останалата част от кралското семейство, с която не са били проведени консултации преди оповестяването на новината, е била "разочарована" и "наранена". След семейна среща кралицата изрази подкрепата си за своя внук и неговата съпруга в стремежа им към по-независим живот. Оттогава Хари и Меган са се установили в Санта Барбара, Калифорния, и са се отказали от кралските си покровителства и използването на титлите "Негово/нейно кралско височество".

Снимка: Getty Images