Всяка церемония за наградите "Оскар" има своите любопитни моменти и 96-ото раздаване на водещите отличия в света на киното не направи изключение. Поглед към някои от тях предлага АП, цитирана от БТА. 

Какво може да направи равни всички звезди на "Оскар"-ите? Отговорът е "опашката от автомобили". След шоуто номинирани като Лили Гладстон и предишни победители, сред които Никълъс Кейдж, се присъединиха към останалата част от тълпата, за да чакат колите си. Някои от тях се сгушиха до отоплителните уреди, разположени по червения килим, и обсъждаха как е преминала вечерта.

Издокарано с папийонка, кучето Меси получи собствено място на наградите. "Въпреки че е куче, то може би изнесе представлението на годината в "Анатомия на едно падане", каза водещият Джими Кимъл в монолога си при откриването на церемонията.

Ема Стоун изглеждаше искрено изненадана, когато спечели наградата за най-добра актриса за главната си роля в "Клети създания". Впоследствие стана ясно, че причината за това отчасти се дължи на дефектния цип на "счупената" й рокля.

Междувременно поне един човек се спъна на червения килим. Случката обаче далеч не можеше да се сравнява с драматизма при падането на Дженифър Лорънс, с което актрисата влезе в историята през 2013 г.

Брадли Купър доведе майка си, а Райън Гослинг - сестра си. При носителите на "Оскар" Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл е трудно да се каже кой кого беше довел. Колкото и изненадващо да се струва на мнозина, звездите, подобно на обикновените хора, имат семейства.

Вижте моменти от "Оскар"-ите ТУК >>

Неоново розови светлини озариха Гослинг, докато изпълняваше "I'm Just Ken" в блестящ розов костюм. Може би уморена от изцяло розовия гардероб, който се изискваше от нейната главна героиня, звездата на "Барби" Марго Роби загърби този цвят и вместо това заложи на рокля в приглушени кафяви тонове на Versace за събитието.

Райън Гослинг изпълнява песента "I'm Just Ken"

Снимка: Getty Images

Все пак розовият факел продължи да пламти благодарение на издокараните в този цвят Америка Ферера и Ариана Гранде.

Нито Хаяо Миядзаки, нито Уес Андерсън присъстваха, за да получат наградите си. Обичаните режисьори отбелязаха исторически победи - Миядзаки за най-добър анимационен филм за "Момчето и чаплата", а Андерсън за късометражната продукция "Невероятната история на Хенри Шугър" по едноименното произведение на Роалд Дал, донесла му неговия първи "Оскар".

Кийофуми Накаджима от студио "Гибли" се извини зад сцената, че Миядзаки и продуцентът Тошио Судзуки са пропуснали награждаването.

"Моля, простете им. Те са малко по-нагоре във възрастовата група", пошегува се той.

На около километър от червения килим протестиращи затвориха част от холивудския булевард "Сънсет", призовавайки за прекратяване на насилието в ивицата Газа. Междувременно някои от преминалите по него зведзи, сред които Марк Ръфало, Били Айлиш, Ава Дюверней и други се окичиха с червени значки в подкрепа на прекратяването на огъня в Газа.

Про-палестински протестиращи

Снимка: Getty Images