Цяло поколение, израснало с епохалната телевизионна комедия "Приятели", днес скърби за най-забавния от тях - Чандлър Бинг. Актьорът, изиграл приятеля със специфично чувство за хумор обаче в живота си не беше така успешен и щастлив. ДПА отбелязва, че зад кулисите Матю Пери е водил непрестанна борба с пристрастяването към наркотици и алкохол. 

Вижте галерията със снимки на обичания актьор >>> 

Днес светът се събуди с новината, че той е открит мъртъв в дома си в Лос Анджелис без следи от насилие. В негова памет поглеждаме по-подробно към истинския му живот, в който той до последно остана без жена и без деца. 

Матю Пери беше една от най-известните и най-добре платените телевизионни звезди през десетилетието след 1994 г., когато се излъчи първият епизод на "Приятели", проследяващ живота на група от шестима приятели на около двайсетина години, живеещи в Ню Йорк.

Пери владееше до съвършенство комичния момент и никога не пропускаше да вложи чувството си за хумор в ролята на Чандлър Бинг, която му донесе номинация за "Еми" през 2002 г. и помогна за създаването на едно от най-популярните телевизионни предавания на всички времена, припомня БТА. 

Въпреки това той тайно вадеше битка със злоупотребата с наркотици и алкохол в продължение на десетилетия.

Роденият в Масачузетс Пери е израснал в Канада, където е учил заедно с Джъстин Трюдо, който сега е министър-председател на страната. След като се премества в Лос Анджелис, Пери се снима в ролята на Чаз Ръсел в Boys Will Be Boys, а също така има роли в сериали, сред които ситкома Growing Pains, преди да стане световна суперзвезда като Чандлър.

"Това беше единственият човек, който можеше да го изиграе", казва създателката на "Приятели" Марта Кауфман в специалния филм за събирането на екипа през 2021 г.

Пери беше естествено подходящ за ролята на Чандлър, обичан заради саркастичните си кратки реплики, а много от маниерите му се пренесоха в поведението на самия актьор.

Снимка: Getty Images

В мемоарите си той казва: "Сякаш някой ме беше следил цяла година, крадеше вицовете ми, копираше маниерите ми, копираше моя уморен, но остроумен поглед към живота. Особено се открояваше един герой: не си мислех, че мога да "изиграя" Чандлър. Аз "бях" Чандлър."

Когато обаче за първи път участва в "Приятели" на 24-годишна възраст, започва да излиза наяве зависимостта му от алкохола. До края на 10-ата серия на хитовото шоу той "затъва в много проблеми", разкрива Пери години по-късно.

В интервю от 2016 г. той заяви, че не си спомня как е снимал три сезона на сериала, защото по това време е бил "малко извън себе си". В един момент по време на участието си в "Приятели" Пери казва, че е приемал по 55 болкоуспокояващи викодин на ден и е отслабнал до около 65 килограма.

Заедно с колегите си Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Лиза Кудроу и Дейвид Шуимер, Пери се превърна в едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд, като според сведенията в разгара на славата на сериала е печелил по 1 милион долара на епизод. Той се присъедини към бившите си колеги за дългоочакваното специално събиране на "Приятели" през май 2021 г.

Въпреки че години наред криеше пристрастяването си от обществеността, Пери описа подробно борбата си в мемоарите си от 2022 г. Friends, Lovers And The Big Terrible Thing ("Приятели, любовници и голямото ужасно нещо").

В началото на книгата той пише: "Здравейте, казвам се Матю, макар че може би ме познавате под друго име. Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв".

След 15 престоя в рехабилитационна клиника и терапевтични сесии, през юни 2022 г. Пери се определя като "достатъчно здрав" и заявява, че е мотивиран да помага на други хора, които се борят с пристрастяването.

Снимка: Getty Images

Една от основните му сюжетни линии в "Приятели" е първоначално тайният романс между героя му и Моника Гелър (Кортни Кокс), който прераства в брак и двойката осиновява близнаци.

Пери се снима и в няколко филма, сред които "Отново на 17" със Зак Ефрон, "Бързата работа" със Салма Хайек и Getting In ("Да влезеш") с комика Дейв Шапел.

Участва в "Девет ярда" и "Хлапакът" с Брус Уилис - който беше гост-звезда в шестата серия на "Приятели".

Пери е носител на "Златен глобус" за най-добър актьор за ролята си в минисериала "Триумфът" (The Ron Clark Story) и има общо 5 номинации за награда "Еми".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До последно той не създаде семейство, като не остави след себе си нито деца, нито брак. 

Какъвто и е да бил животът на Матю Пери, едно е сигурно - той си отиде обичан от милиони по целия свят.