Томас Кингстън, съпругът на лейди Габриела Уиндзор и зет на принц Майкъл от Кент, почина внезапно на 45 години, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Г-н Кингстън, който стана част от кралското семейство през 2019 г., е бил намерен мъртъв в дома си в Глостършир в неделя вечерта, като службите за спешна помощ са били повикани на мястото малко след 18:00 часа.

Миналата сряда лейди Габриела, която е 56-та по ред за трона, и г-н Кингстън, финансист и бивш преговарящ за заложници, са били заедно на събитие в Националната галерия в Лондон. Въпреки че предстои да бъде извършен оглед на тялото му, на този етап няма съмнителни обстоятелства или други замесени лица около смъртта му.

Лейди Габриела отдаде почит на покойния си съпруг в съвместно изявление със семейството му, описвайки го като "изключителен човек, който озари живота на всички, които го познаваха". Трагичната му смърт е описана като "голям шок за цялото семейство".

Лейди Габриела написа: "С най-дълбока скръб съобщаваме смъртта на Томас Кингстън, нашия любим съпруг, син и брат. Том беше изключителен човек, който озари живота на всички, които го познаваха. Смъртта му е голям шок за цялото семейство и ви молим да уважавате личния ни живот, докато скърбим за смъртта му."

Лейди Габриела Уиндзор и Томас Кингстън на сватбата си

Снимка: Getty images

Сърцераздирателната новина потопи кралското семейство в траур, като крал Чарлз и кралица Камила изпратиха своите "най-съкровени мисли и молитви" на лейди Кингстън и семейството.

В изявление говорител на Техни Величества каза: "Кралят и Кралицата са информирани за смъртта на Томас и се присъединяват към принц Майкъл от Кент и всички, които са го познавали, в скърбенето на много обичан член на семейството. По-специално, Техни Величества изпращат най-искрените си мисли и молитви към Габриела и цялото семейство Кингстън"."

Сватбата на лейди Габриела, известна сред приятелите си като Ела, и г-н Кингстън през 2019 г. беше посетена от висши кралски особи. Тя беше облечена в рокля на италианския дизайнер Лучия Бекария и носеше тиарата на баба си, носена преди това и от майка й в деня на нейната сватба.

Баща й, принц Майкъл, е първи братовчед на покойната кралица и син на принц Джордж, херцог на Кент, четвъртият син на крал Джордж V и кралица Мери. Макар че са неработещи кралски особи, те се появиха на вчерашната възпоменателна служба в параклиса "Свети Георги" за гръцкия крал Константин, въпреки разигралата се трагедия в собственото им семейство.

Това безспорно е било особено мъчително преживяване за тях, тъй като именно в този параклис, преди четири години дъщеря им се омъжи за покойния си съпруг. Именно крал Константин беше кум на лейди Габриела и присъства на нейната сватба.