Продължаваме ексклузивната поредица от срещи с мъжете за пример в нашето общество, част от специалния проект на Dir.bg - He`s the Man 2020.

След Михаил Билалов, проф. Иво Петров и Лазар Ангелов, четвъртият ни герой от Великолепната шесторка е музикален идол, който създава красива музика, текстове и в продължение на близо 3 декади подобрява средата на музикалната гилдия у нас.

Владимир Ампов – Графа е човекът, в чиято глава ще човъркаме за вдъхновение и най-вече за отговорите на въпроса:

Каква е цената да сме не само успешни за себе си, но и полезни за хората около нас?

Водещият Деян Веселинов хваща Графа в студиото – мястото, където Влади се оказва най-често, става ясно в интервюто му! Гласът на изпълнителя, обаче, му прави изненади...

„Човешкият апарат е непредсказуем“, казва Графа с чувство за хумор и уточнява: „Слава Богу, всички в семейството сме здрави!“

В последните пандемични месеци Влади Ампов бе изправен пред изключително трудно предизвикателство, след като COVID-19 отмени един от грандиозните му концерти, който бе плануван да се случи на стадион „Българска армия". Въпреки това той успя да се изправи на сцената по време на 11 концерта, изключително трудни за организиране!

„Първоначално замразихме големия концерт и реално всички, които бяха купили билети, ги разпределихме в 4 поредни дати в София. Осигурихме безопасност и спокойствие на хората. Не се бяхме сблъсквали до този момент с такъв начин на организация, защото освен всичко останало, мислехме най-вече за безопасността на публиката. Особено когато феновете трябва да са на разстояние един от друг – което не е типично за концерти“, споделя за трудностите Графа.

Снимка: Нели Куртева

Въпреки препятствията, казва, че това е най-хубавото от последните му лета, защото публиката го подкрепя – емоционална и жадна за музиката и директната среща със своя любимец, както никога до сега!

Остава малко повече от месец преди края на странната 2020 година. В последните дни на ноември водещият на He`s The Man! - Деян Веселинов, и Графа провеждат един поучителен, оптимистичен и задълбочен разговор за перипетиите на един музикален идол в трите активни декади от кариерата му.

Тънки струни на китара

„Не знам какво предстои, защото всичко е спряло в момента като участия и концерти. Надявам се да се подобри ситуацията и следващата година да е по-светла. Концентрирал съм се върху работа в домашното студио, създавам нова музика и се усъвършенствам като музикант от доста месеци. Върнах се към китарата като инструмент – не е като при колелото. Не бях свирил повече от 10 години и все едно започнах отначало“, споделя Владимир Ампов.

Поставя си амбициозната цел да свири на живо от сцената по време на турнето си „Ти грееш“, което се провежда през лятото. Успява!

„Това са лични мои успехи, които за себе си считам като победи. А и публиката го оценява, вижда ме в друга светлина. Когато седнеш пред пиано е едно, когато хванеш китарата – се раждат други мелодии. Различно е вдъхновението“, казва музикантът.

За да си успешен, трябва да си сбъднал някои от най-невероятните си мечти!

„Успехът не трябва да бъде самоцел. Когато човек има мечти и ги реализира – това вече е успех. На ранна възраст постигнах голяма част от моите. Не съм си представял тогава, че ще напълня зала „Арена Армеец“ с над 14 хиляди души и ще са разпродадени всички билети два дни преди събитието“, казва изпълнителят. Определя себе си като „много бърз човек като начин на живеене.

„Скачам от цел на цел и не си давам много време за почивка. Работохолик съм. Алчен съм за новото предизвикателство. В това време, когато ние като музиканти, сме леко блокирани, си правим доста равносметки. Поне при мен е така. Затова и първото, което споменах е „Арена Армеец“... много ми липсват пълните зали и хората, които туптят като едно цяло“, споделя с водещия Деян Веселинов изпълнителят.

Семейството е другото нещо, което Влади Ампов – Графа определя като най-големия си успех. Ангажиран и отдаден до крайност, той е музикант, продуцент, бизнесмен, но и глава на семейство.

„Нашите деца в момента са на дистанционно обучение. Вече са доста самостоятелни. Помагаме им, но доста по-рядко със съпругата ми. Сутрин ставаме по-раничко, правим си закуска, всеки отива в стаята си и влиза в час. Колкото и странно да е това. Съответно аз си започвам с упражненията по китара – в случая ще го направя след това интервю. Рутината обаче трябва да се прекъсва. Става прекалено еднотипно“, разкрива за живота у дома музикалният идол.

Казва, че за да се разнообрази, често си взима китарата и я използва в колата – докато чака децата си по време на извънкласните им занимания.

„Обикновено свиря в колата след 18,30, когато вече е тъмно. Но и да ме забелязват през стъклото хората – не ми пука! Упражненията в момента са и много важни“, добавя певецът.

Трудностите дойдоха с псевдонима Графа...

Смята, че за дългата и успешна кариера не е нужен само талантът, но и дисциплината.

„При мен успехът дойде първо в детските ми години. Беше като бум. Нямаше аналог, когато бях на 10 и изпях тази песен, която по-младите ми фенове може и да не я знаят. Имаше я в учебника по музика, обаче. След това последва пауза и когато се появих с псевдонима Графа - започнаха трудностите. Пътят не беше много лек, успехът ми е изстрадан. Може би това е една от причините да се смятам за успешен в известна степен. Второто е, че съм автор на музиката и на 90% от текстовете. Правя си сам аранжиментите и моята посока като артист зависи изцяло от мен. Благодаря на Бога, че ми дава вдъхновение за музика и идеи. Радвам се, че все още се раждат парчета, които хората да запяват. Вдъхновението е най-необяснимото. За него няма рецепта, ти го усещане и те превзема. Поддаваш се и започваш да правиш изкуство!“

По думите му има много хора, които са талантливи, но това, което липса на повечето изпълнители, е „да се събереш в едно цяло“.

Да знаеш какво искаш!

„Като зодия Рак имам силна вътрешна интуиция и усет за времето! За това как трябва да се промотира една песен, един албум...“, казва Графа.

Определено да се наложиш като звезда през 90-те години и сега е различно. „Всяко радио си беше само за себе си. Аз лично, в началото нямах задоволително въртене на песните ми в частните радиостанции. Единствените, които ме подкрепяха бяха БНР и БНТ. На част от радиата не бях във формата им. Нещо което продължи и продължава да се случва. Най-честият отказ от радиостанциите е, че музиката не е във формата им“, споделя за трудностите Графа.

Снимка: Нели Куртева

В ерата на 90-те е било доста романтично, смята още той. Тогава се борел за всяко свое интервю!

„Няма да забравя как, свършвайки училище, тогава носих мешка – тип раница, отивах на интервю да си представя дебютния албум, който беше само на аудиокасета. Тогава Дони и Момчил направиха първия си концерт в Зала 1 на НДК и наскоро споделих на Дони, че те са били моето вдъхновение, защото мечтаех някой ден да имам такъв концерт“, спомня си Графа. Споделя и една лична и много поучителна история – за три дни от Севера до Юга на Черноморието – с трабант, най-добрия приятел за компания и албум в ръка. Чуйте я лично от него във видеото!

1,2,3,4 хита... и после накъде?!

Ако можеше да върне времето назад, Графа споделя, че може би е нямало да започне толкова отрано с публичните изяви.

„Едно момче на 15 не звучи достатъчно убедително, пеейки за по-сериозни теми. Може би щях да започна на 18-19 години. Но и не съжалявам, защото ранното започване ми е дало и друг вид опит. От 12-годишен започнах да се занимавам и с работа в студио – бийтове, аранжименти... Моят баща ми показа всичко и, както виждате, дори днес интервюто ми е в студиото“, казва изпълнителят.

Отбелязва, че заради музикалния си род е имало качества, които е трябвало да доказва, че притежава. Имало е и скрупули в началото на кариерата му.

„Бяха ми нужни дълги години, за да се докажа като автор и самостоятелен изпълнител. Това ме направи много силен, непречупим бих казал. Като тийнейджър, си мислех, че съм по-слаб психически, че съм прекалено раним и няма да мога да се справям с предизвикателствата на света. Оказа се обратното. Дълбоката чувствителност ми дава възможност за силна концентрация в трудни моменти. Научих, че не всеки човек може да се събира. В нашата професия това е много важно, защото успехът пристига с 1,2,3,4 огромни хита, но въпросът е какво се случва след това! Не са много имената, които се задържат през годините“, обобщава Графа.

В момента ... конкуренцията е убийствена, продължава още той. Можеш лесно да бъдеш забелязан бързо - чрез дигиталните платформи. Но има и свръхпроизводство на музика.

Идва един момент, когато трябва да изкачиш следващото стъпало – да станеш нечий ментор, така както композитора Митко Щерев и баща му Кирил Ампов са били неговите!

„В живота ми в един момент дойде идеята да се занимавам именно с това предаване нататък на знанията ми за музикалния бизнес – чрез продуциране. Така създадохме Монте Мюзик с Магдалена Сотирова. Не са много агентите, които да предлагат добро промотиране на български концерти, спектакли, събития, а ние се специализирахме точно в това“, казва той за „Монте Мюзик“ – неговата продуцентска компания.

„Вирее страх в хората да не бъдат изместени, забравени... Точно това е богатството да си ментор. Помагаш на тези след теб!“

По думите на Влади Ампов, в музикалната гилдия е нужно повече уважение между поколенията. По-малко концентрация върху чуждото мнение и по-задълбочен поглед към самия теб.

„Сякаш се забихме само в социалните мрежи напоследък. Няма как непрекъснато да успяваме и побеждаваме! В един момент животът лекичко ти се изнизва между пръстите, докато търсиш материалното и успеха. Парите ще дойдат при теб в един момент, ако това не е стремежът ти. Животът не е само мотор за трупане на богатства. По-важно е да трупаш емоции!“, смята Графа.

Снимка: Нели Куртева

Задава ли се новият "Невидим"

Същевременно човек не бива да чувства срам от това да се промотира сам. Но трябва и да търси себе си, да се самоанализира, да си помага да разбира света около нас.

„Много често мъжката сълза е голям отдушник от напрежението, колкото и да изглежда слабо в очите на някого. Напротив, мъжката сълза е страхотна терапия и емоционално пречистване. Моят свят е малко по-различен, тъй като имам тази привилегия да се затворя в студиото и да се изключа. Не е вярно,бче не си почивам, както често казват приятелите ми. Когато правя музика – това не ме изморява, а ме кара да се чувствам жив и смислен. За мен е и терапия. Даването на интервюта също е вид терапия. Почти във всяко интервю разбирам нещо за себе си, което не съм знаел преди!“

В момента Графа е на половината път от завършването на текста за песен, която ще излезе догодина. Не е завършил още темата и се лута. Оставил я е малко да „втаса“, както се казва. Както е направил преди време с любимото парче „Невидим“!

„Имах листове с фрази изречения и не можех да ги сглобя в общ текст. Оставам песента настрана в такива моменти, защото изкуство не се прави на всяка цена!“

А що се отнася за адаптивността у музикантите – трябва да имат усет за точния момент, за да съберат пъзела – музика, текст, промотиране!

Това е то: Вътрешно усещане, което не се учи.

Това е и една от причините за успеха.

Каква игра си спретнаха с мобилните телефони водещият Деян Веселинов и Графа – вижте във видеото!

*Проектът се реализира с подкрепата на А1 и Huawei

Домакин: Grand Hotel Millennium Sofia