Netflix обяви първия си руски проект - сериал по романа "Анна Каренина" със Светлана Ходченкова в главната роля. Действието се развива в съвременна Русия. Главната героиня е социален човек, бизнес дама и съпруга на бъдещия губернатор на Санкт Петербург, предава Gazeta.Ru.

"Всяко поколение трябва да има своя адаптация на "Анна Каренина", казва журналистът и режисьор Фьокла Толстой, правнучката на Лев Толстой „Сериалът, базиран на романа, обещава да бъде с високо качество, тъй като е продуциран от Netflix. Ще ми бъде много интересно какво ще се получи. Първо, Netflix е много сериозна компания. Работите, които те представят, ни дават надежда, че качеството ще бъде също толкова високо. Разбира се, това е добре и не е изненадващо, че се обръща внимание именно на тази работа. Анна Каренина е най-екранизираният роман - има повече от 30 филма и телевизионни сериали."

Като правило при филмовите адаптации за основа се взема любовният триъгълник Вронски - Анна - Каренин, но романът е "много по-дълбок и по-сериозен".

Междувременно Фьокла подчертава, че поредицата е независима творба и трябва да се оценява точно като поредица, а не като преразказ на литературна класика.

"Романът в този смисъл ще остане роман. От гледна точка на книгите, всяка екранизация провокира зрителите да се обърнат към първоизточника. Това е много важно за съвременното поколение", добави тя. "Пожелавам на създателите най-добър късмет. Не е лесна задача да се напише сценарий и се надявам да успеят. Светлана Ходченкова е професионална актриса и е страхотна. С нетърпение очаквам да изиграе образа на Каренина."

Владимир Илин от своя страна не подкрепя съвременната интерпретация на романа. През 2017 г. актьорът игра сивокосия генерал във филмовата адаптация на Анна Каренина "Историята на Вронски", режисиран от Карен Шахназаров.

"Не съм модерен човек, трудно понасям съкратени варианти, адаптации и римейкове. Според мен във всяко произведение трябва да се чува гласът на автора, съответната лексика. Когато езикът е истински, това е красиво", споделя Илин.

Продуцентите Валери Федорович и Евгений Никишов, познати от телевизионния сериал "Проходът на Дятлов", отказаха да коментират подробности за проекта, позовавайки се на условията на договора.

Поредицата, наречена "Анна К.", ще е дело на московската компания "1-2-3 Production".