Мъжете я харесват, защото е зашеметяващо красива, a медиите я обявяват за мъжемелачка въпреки че е само влюбчива.

Пред Пенелопе Крус падат на колене богатите, талантливите и артистичните мъже на Америка. Родена през 1974 г., тя е една от най-очарователните испански актриси. Носителка на "Оскар", най-успешната испанка в Холивуд, и...любимка на режисьора Педро Алмодовар.

Високата едва 168 сантиметра дама умее да изведе на фокус онази прелестна аристично-аристократична мъглявина, която колежките й по-трудно могат да покажат. Пенелопе умее да създаде това усещане, което след като си я гледал в някоя лента имаш чувството, че току-що сте се разминали на улицата, а ти не си успял дори да я заговориш. Може би защото си я почувствал близка, но не и леснодостъпна. Хубава, но и надменна. Въобще даваш си сметка, че тя е жена от твоята кръвна група, но и притежаваща съвършенството на XX и XXI в.

Блясък колкото искаш, пламенен поглед, силен огнен темперамент, има си всичко, което да утвърди репутацията й на желана жена.

Желана за точния човек, който носи името Хавиер Бардем.

И двамата са слънчеви и са могли сигурно неведнъж да се засекат по улиците на Мадрид, и двамата са играли във филмите на Педро Алмодовар, и по-важното, и двамата накрая се откриват.

Но, както е знайно, всяко нещо си има време. Пенелопе и Хавиер е трябвало да преминат през няколко връзки и да преживеят разочарование, за да се отправят към олтара заедно. За щастие, всичко става точно така, както е писано.

Съвсем за първи път се срещат през 1992 г. на снимките на филма "Шунка, шунка". Дори им е дадено да изиграят няколко сцени заедно, но младият Хавиер тогава изобщо не проявява интерес към прекрасната си партньорка, по-скоро е заинтригуван от преводачката им.

Пенелопе също не изживява драма, че Хавиер не й обръща внимание. 16-годишната тогава актриса се интересува много повече от кариерата си, така че личният живот на бъдещия й мъж по това време изобщо не я касае. Предлагат й роля във филма "Ванила скай" и испанската актриса е много щастлива. Това е нейната първа голяма роля в Холивуд, освен това й предстои работа със самия Том Круз. Както често се случва, любовта на екрана преминава и в реалния живот. Крус и Круз започват да се срещат. Връзката им продължава цели три години, но Пенелопе не успява да се справи с него. На всичкото отгоре испанката-католичка не проявява абсолютно никакъв интерес към сциентологията, а това е важно за Том. Отделно Пенелопе признава, че "служебните взаимоотношения" някак не са й по вкуса: "По време на работа мога да изпитвам приятелски, топли чувства към някого, но не любов. Аз не се влюбвам на снимачната площадка. Едва след няколко месеца или дори повече, ако това приятелство действително се окаже истинско, то може да прерасне в нещо съвсем различно. Именно затова съм в приятелски отношения с всичките си мъже."

И както се зарича, че не се влюбва на снимачна площадка, така след Том има още няколко връзки именно с колеги. Мат Деймън, Никълъс Кейдж, Матю Макконъхи...

Докато Пенелопе е в процес на намиране на истинската любов, Хавиер от своя страна покорява не едно женско сърце.

До 2008 г.

Тогава съдбата отново среща Крус и Бардем на снимачната площадка на "Вики, Кристина, Барселона". Говори се, че отношенията между актьорите се превръщат от колегиални в любовни още в началото. "Когато си по-млад си склонен да смесваш това, което се случва във филмите, с това, което се случва действително", обяснява поведението си години по-късно Хавиер.

След края на снимките и блестящите роли, в които се превъплъщават, двамата вече си дават повече време за себе си и Пенелопе успява да опознае своя бъдещ съпруг. Актрисата разбира, че да имаш испанско гадже е почти същото, като да сте от една и съща кръвна група. За нея обаче те до последно са "само приятели", докато папараците не публикуват снимка на двамата, които се целуват. Само три години им отнема докато се решат на връзка и само десет, за да й се обясни публично в любов. И не къде да е, а на церемонията по раздаване на наградите "Гоя", испанският еквивалент на "Оскар"-ите.

"Споделям тази радост с моята приятелка, моята партньорка, моята любов, Пенелопе. Дължа ти толкова много и толкова много те обичам", казва й той, докато получава наградата за най-добър актьор в една от най-тежките психологически драми в историята на киното.

Малко след това става ясно, че Пенелопе и Хавиер са вдигнали сватба. Тържеството е скромно, макар и на Бахамите, поканени са само близки приятели и роднини. Впрочем двамата се женят на зрели години, тя е на 36, той - на 41.

Снимка: Getty Images

След вричането във вечна вярност, двамата не се установяват в Лос Анджелис, както по принцип е прието за кинозвездите, а в любимия роден Мадрид. Именно там на бял свят те посрещат своето първо дете Лео, а по-късно и Луна.

"Животът ми... е много различен. Но той е такъв, какъвто винаги съм искала, още откакто бях малко момиче. Когато бях на 4 или 5 години, вече участвах в актьорски проекти, които задаваха модела на майката. Откакто се помня, винаги съм искала да бъда майка. Но станах такава, когато дойде времето за това - правилното време, с правилния човек", казва Пенелопе в интервю, а Хавиер я допълва: "Животът се промени. Ние пораснахме. Всичко е различно, откакто сме семейство. Децата са приоритет и така трябва да бъде."

Нетипично е в стила на холивудските звезди, но двамата са доста обрани що се отнася до личния живот. И с право. Защото както се изразява Бардем в едно от малкото интервюта, които дава: "Пенелопе и аз, ние трябва да пазим нашето "ние".

Снимка: Getty Images