Уил Смит, Кристен Стюарт и други кинозвезди се събраха да отпразнуват номинациите си за награда "Оскар" на традиционния обяд в Лос Анджелис.

Това беше едно от най-големите събирания на холивудската киноиндустрия, след като пандемията от новия коронавирус ограничи контактите.

Бенедикт Къмбърбач, Джесика Частейн, Стивън Спилбърг, Брадли Купър бяха сред знаменитостите в препълнената бална зала на х-л "Феърмонт Сенчъри Плаза". В обяда участваха също монтажисти, звукорежисьори, дизайнери на костюми и други невидими участници във филмовите продукции.

Хавиер Бардем и Пенелопе Кру си бъбреха на чашка с Гийермо дел Торо и Маги Джиленхол. Недалече от тях Дензъл Уошингтън позираше за снимка на опашка от почитатели.

"Тази година не прилича на никоя друга", каза Уил Пакър, продуцент на телевизионното излъчване на церемонията, което ще е на живо на 27 март. "Ако говорим за време да сме благодарни и да се наслаждаваме на повод да сме в една зала, дами господа, това е годината".

Уил Пакър

Снимка: Getty Images

През 2021 г. обядът на номинираните беше отменен, а церемонията за призовете на американската Академия за филмово изкуство и наука бе пред малка публика в чакалнята на железопътна гара в Лос Анджелис.

Тази година организаторите планират пълна зала в театър "Dolby" в Холивуд, където отдавна се провежда бляскавото събитие, по време на което се раздават най-желаните статуетки в индустрията.

Кристен Стюарт

Снимка: АР/БТА

Черният уестърн "Силата на кучето" води с 12 номинации за наградите "Оскар". Режисьорката му Джейн Кемпиън обаче не присъства на обяда заради положителен тест за Covid-19.

Снимка: АР/БТА

Пакър даде съвети на номинираните за евентуалните им благодарствени речи - да бъдат кратки и и да пропускат сред изредените агенти, мениджъри и други представители.

"Честно казано, публиката не се интересува от тях. Знаете ли какво иска да чуе публиката? За вас, за пътя ви, какво ви вълнува... Говорете за това", каза Пакър.

Обядът на номинираните беше първи за някои, включително и за звезди като Андрю Гарфийлд, предва БТА. Тази година той е в надпревара за приза за най-добър актьор с ролята си в "Тик, так... Бум!" Той каза, че за него е много специално да бъде сред номинирани като "ПТА и Ариана" - Пол Томас Андерсън и Ариана ДеБоуз, в надпреварата за "Оскар" за актриса в поддържаща роля за "Уестсайдска история".

Андрю Гарфилд и Лин-Мануел Миранда

Снимка: АР/БТА

Ким Морган, сценаристка на "Улица на кошмарите", беше твърде развълнувана от също първия си обяд на звездите. "Аз съм писателка", обясни тя.