Сред звездите на музиката от "тежката категория" път до 64-ите награди "Грами" в неделя ще си проправи пакистанската певица от Бруклин Аруж Афтаб, наред с останалите номинирани за най-добър нов изпълнител, които внасят нотка на смелост и разнообразие в шоуто, предаде Франс прес.

Въпреки успеха на албума си "Vulture Prince", който успешно съчетава разнообразни стилове като фолк, джаз и поп, 37-годишната Афтаб е песимистично настроена относно шансовете си един ден да се съревновава за "грамофонче" - трофея, връчван на церемонията за водещите музикални награди.

"Не мислех, че ще се случи", споделя изпълнителката.

Сред десетте номинирани, сред които рапърите Бейби Кийм и Кид Ларой, рапърката Соуити, певицата Арло Паркс, Финиъс - братът на Били Айлиш, групите "Глас енимълс" и "Джапанийз брекфаст", Аруж Афтаб се чувства като в "най-представителната категория". "Тази група сама по себе си вече е малка победа", допълва тя.

Embed from Getty Images

Този еклектизъм в жанровете и произхода отразява усилията на Националната звукозаписна академия да внесе по-голямо разнообразие в наградите "Грами". Академията пое в тази посока преди няколко години. Промените илюстрира преди всичко увеличаването от пет на осем, а впоследствие и на десет на броя на номинираните за четирите водещи награди "Грами" - най-добър албум, запис, песен и нов изпълнител.

Аруж Афтаб обаче ще трябва да се изправи и срещу поп сензацията Оливия Родриго, която чупи рекорди и е смятана за фаворит. И ако 19-годишната калифорнийка, вече всеизвестна, спечели, това ще бъде разочарование за тези, които защитават по-дръзки избори.

Снимка: Getty Images

И все пак за Тариона "Танк" Бол от групата "Танк енд дъ бангас" от Ню Орлиънс, номинирана през 2020 г. и победена от Били Айлиш, самото присъствие там "придава тежест". "Не се чувствах така, сякаш загубих онази нощ. Човек се чувства като победител", споделя тя.

Дариъс Ван Арман, основател на "Сикретли груп" - група от независими лейбъли, отправя предупреждение да не се допуска наградите да бъдат "дефиницията за успех на музикалния пазар". "Все пак те отварят врати за някои артисти и създават възможности за кариера, които иначе не биха имали", добавя той.

"Сикретли груп" представлява изпълнители като отличените с "Грами" през 2012 г. "Бон ивеър", Фийби Бриджърс, "Джапанийз брекфаст".

Embed from Getty Images

"Където и да отида, чувам само "номинираната за две награди "Грами"", смее се Аруж Афтаб, визирайки втората си номинация за песента си "Mohabbat". "Мисля, че това ще има траен ефект върху кариерата ми", казва певицата.

Дариъс Ван Арман приветства "напредъка" на звукозаписната академия да бъде "по-приобщаваща по отношение на артистите, независимо дали са представлявани от големи или независими лейбъли".

Според Аруж Афтаб е необходимо "да останем реалисти по отношение на нашите очаквания". "Каква е етиката на наградите "Грами"? Дали става дума за това да бъдеш справедлив и да представляваш всички? Или те са просто част от индустрията и рейтингите и дават на масите това, което искат, т.е. Оливия Родриго или Тейлър Суифт?", казва тя. Афтаб на шега уверява, че целта й в неделя ще бъде "да не трепне на токчетата". "Очаквам с нетърпение да се забавлявам и да се срещна с хора", добавя изпълнителката.