Новият датски крал Фредерик Х изненадващо публикува книга само няколко дни след като се възкачи на трона, предават ДПА и БТА.

Датското кралско семейство обяви публикуването на книгата в канала си в Instagram. Публикацията включва цитат от книгата: "Аз съм човекът, който съм. Ще се постарая да покажа това и като крал на Дания". Книгата е озаглавена "Kongeord". В буквален превод това означава "Словото на краля", но може да се разглежда и като препратка към девиза, който монархът изрече за първи път от балкона на двореца Кристиансборг, след като се възкачи на трона в неделя: "Обединени, отдадени, за Кралство Дания".

Издателят на книгата "Politikens Forlag" казва, че в книгата си крал Фредерик Х говори за идеите, които стоят зад девиза му. В публикация във Facebook издателите посочват, че книгата е посветена и на историята на Дания и на живота на краля "от млад, неохотен престолонаследник до зрял мъж, семеен човек и монарх". Мислите на краля са записани от автора Йенс Андерсен.

Припомняме, че майката на Фредерик, кралица Маргрете II, обяви абдикацията си в навечерието на Нова година след 52 години на трона и подписа официалната декларация. В момента на подписването на документа най-големият й син, 55-годишният Фредерик, стана новият държавен глава.

View this post on Instagram

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS