Отговорничката за оръжията на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" (Rust), на която Алек Болдуин застреля операторка, е пиела и пушила марихуана вечер, предадога прокурорите по случая.

Според тях Хана Гутиерес-Рийд вероятно е имала махмурлук, когато е заредила боен куршум в пистолета, използван от актьора и довел до трагичния инцидент през октомври 2021 г.

Прокурорите отправиха тези обвиненията в отговор на молба, подадена миналия месец от адвокатите на оръжейничката, с която се иска да бъде отхвърлено отправеното ѝ обвинение в непредумишлено убийство. Те твърдят, че в миналото Гутиерес-Рийд е имала безразсъдно поведение, и са на мнение, че е в обществен интерес тя "най-накрая да бъде подведена под отговорност".

Защитникът ѝ Джейсън Боулс обаче разкритикува разследването по случая. "Прокуратурата очевидно е изоставила идеята за правосъдие и за установяване на истината", каза той пред Асошиейтед прес.

Предварителното изслушване на Хана Гутиерес-Рийд е насрочено за месец август. Очаква се тогава съдията да реши дали има основателна причина обвинението срещу нея да остане.

Прокурорите отбелязват също, че очакват в рамките на следващите 60 дни да се реши дали да бъде повдигнато обвинение и на Алек Болдуин в зависимост от резултатите от експертиза на пистолета. Ангажирани са независими специалисти, които правят анализ.

Алек Болдуин

Снимка: Getty Images

Обвинението в непредумишлено убийство, повдигнато на Болдуин, който е и продуцент на "Ръжда", беше свалено през април т.г. Прокурорите се позоват на нови доказателства и на необходимостта от повече време за разследване.

През октомври 2021 г. актьорът насочи пистолет към операторката Халина Хъчинс на снимачната площадка в Ню Мексико. Тя беше убита, а режисьорът на филма Джоел Соуза - ранен.

Адвокатите на Гутиерес-Рийд твърдят в молбата си, че обвинението е "накърнено от неправомерни политически мотиви", предава БТА. Според тях окръжният прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Олтуайс и първоначално назначеният от нея специален прокурор Андреа Рийб "са използвали трагичния инцидент на снимачната площадка, довел до смъртта на Халина Хъчинс, като възможност да прокарат личните си интереси".

Адвокатите на защитата казват също, че трайното увреждане на оръжието от ФБР, преди защитата да може да го разгледа, е равносилно на унищожаване на доказателства и нарушение на правилата за разкриване на доказателства. Те също така твърдят, че "избирателното преследване" на Гутиерес-Рийд е нарушение на разпоредба в 14-ата поправка на Конституцията на САЩ.

Халина Хъчинс

Снимка: Getty Images

Нови специални прокурори, назначени след оттеглянето на Рийб, оспориха тези твърдения, като заявиха, че "нищо в този случай не е било и няма да бъде избирателно".

Те признават, че няма отговор на въпроса откъде са се появили намерените на снимачната площадка бойни патрони, като заявиха, че се опитват да разберат това и разследването продължава.

Те не изключват възможността Гутиерес-Рийд да е отговорна и за това и ако е така, то могат да й бъдат повдигнати и още обвинения.

Снимка: Getty Images