Охраната на британския принц Хари и на съпругата му Меган в Канада е струвала над 40 000 щатски долара на местните данъкоплатци за два месеца, съобщи в. "Daily Mail".

Това сочат данни от справка на полицията, получена от Канадската федерация на данъкоплатците. Според фактурите за 2 месеца - от 18 ноември миналата година до 19 януари тази година, разходите за охраната им възлизат на 56 384,52 канадски долара или близо 40 000 щатски долара.

В сумата обаче не влизат заплатите на полицаите, а само допълнителните разходи като извънредно работно време, пътни и дневни разноски. Принц Хари, Меган и синът им Арчи са били охранявани от канадската полиция до 14 март.

Вижте снимки на Хари и Мегaн >>

През март стана ясно, че херцозите на Съсекс и синът им са отпътували за САЩ и са се настанили да живеят в Лос Анджелис, в имот на актьора и продуцент Тайлър Пери. Вестта за преместването им дойде на фона на решението на канадските власти да не поемат повече разноските по охраната на семейството след 31 март. От тази дата херцозите на Съсекс се оттеглиха като високопоставени членове на британското кралско семейство и заживяха като финансово независими.

Не е ясно кой плаща за охраната на принц Хари, Меган и Арчи в САЩ. Приятели на семейството твърдят, че те сами покриват този разход, предава БТА. Неотдавна британски медии цитираха информирани източници, според които принц Чарлз се е съгласил да поеме тези разноски на младото семейство, за да върнат те парите на британските данъкоплатци, с които бе ремонтирана официалната им резиденция Фрогмор хаус във Великобритания.

Според някои информации охраната на семейството в САЩ струва около 4 милиона долара годишно, като принц Чарлз покрива 2 милиона долара от тях.