Експерти по правата на човека от ООН поискаха доказателства, че дъщерята на емира на Дубай принцеса Латифа, чиято съдба привлече голямо внимание по света, е все още жива, както и ясна информация за местонахождението й, предаде ДПА.

Приятели на шейха Латифа разпространиха през февруари видео, в което принцесата казва, че е задържана против волята си във вила в Дубай, след като се е опитала да избяга от емирството в началото на 2018 г. с надуваема лодка.

Тя е била спряна от специален отряд от командоси до бреговете на Индия и върната насила в Дубай, съобщиха нейни приятели.

Управляващото семейство в Дубай каза тогава, че за Латифа се грижат близките й и медици.

"Обезпокоени сме, че след публично разпространения видеозапис, на който шейха Латифа казва, че е държана насила против волята си и последвалото официално искане за повече информация за състоянието й, не бе дадена никаква конкретна информация от властите", посочват в изявление експерти, работещи в Съвета на ООН за човешките права в Женева.

По-голямата сестра на Латифа бе отвлечена от Кеймбридж през 2000 г. и отведена в Дубай, след като се опита да избяга.

Изявлението на семейството й, че за Латифа се полагат грижи, не е достатъчно, казаха независими експерти по човешките права, чиято работа включва случаи на изтезания, дискриминация срещу жени и момичета и изчезвания.

"Продължаващото й държане в изолация може да има увреждащи физически и психологически последствия и може да се счита за жестоко, нехуманно и унизително отношение", казаха експертите.