Оръжейничката на филма "Ръжда" Хана Гутиерес-Рийд обжалва присъдата си за причиняване на смърт по непредпазливост след изстрел, произведен от Алек Болдуин на снимачната площадка, съобщават АП и БТА.

Гутиерес-Рий излежава 18-месечна присъда в женския затвор в Ню Мексико. Адвокатът й има 30-дневен срок за аргументиране на обжалването. Прокуратурата обвинява Хана в непредумишлено зареждане на оръжието, използвано на снимачната площадка с бойни патрони, в противоречие с протокола за безопасност.

През март съдебните заседатели признаха оръжейничката за виновна.

Болдуин, който изпълнява главната роля и е продуцент на филма, е насочил пистолет към операторката Халина Хъчинс по време на репетиция и е произвел изстрел. В резултат на това Хъчинс загина, а режисьорът Джоел Соуза беше ранен.

Алек пледира невинен по обвинението в непредумишлено убийство и твърди, че не е натискал спусъка, а само е освободил предпазителя на пистолета. Делото срещу него е насрочено за юли.

Гутиерес-Рийд беше оправдана по обвинението в подправяне на доказателства, но срещу нея има отделно обвинение за внасяне на огнестрелно оръжие в бар в Санта Фе.