Прокурори в Ню Мексико твърдят в съдебeн доклад, че поведението на актьора Алек Болдуин на снимачната площадка на филма "Ръжда" е допринесло за фаталната стрелба по операторката на филма Халина Хътчинс през 2021 г., съобщава CNN.

Те се опитват да защитят тезата си в подадения в края на миналата седмица документ, след като през март екипът на Болдуин подаде молба за отхвърляне на обвинителния акт срещу актьора. Според копие на отговора, получено за CNN, прокурорите твърдят, че Алек многократно е "променял историята си" за събитията от стрелбата и не е имал "абсолютно никакъв контрол върху собствените си емоции" на снимачната площадка.

В документацията се казва също, че през първите дни от работата си на снимачната площадка Алек е изисквал от екипа и оръжейницата Хана Гутиерес Рийд "да работят по-бързо", а "непрестанното му бързане към екипа на снимачната площадка редовно е застрашавало безопасността". Съобщено е още, че Болдуин често е крещял и ругаел членовете на екипа и "не се е интересувал как поведението му се отразява на хората около него."

"Очевидци свидетелстват, че именно това поведение е допринесло за застрашаване на безопасността на снимачната площадка", се твърди в жалбата.

През януари Болдуин се призна за невинен по обвинението в неумишлено убийство при стрелбата, при която Халина Хътчинс загина, а режисьорът Джоел Соуза бе ранен. 

Гутиерес Рийд, която е отговаряла за безопасността и съхранението на огнестрелните оръжия на снимачната площадка на филма, е призната за виновна за непредумишлено убийство през март. Очаква я до 18 месеца затвор и глоба от 5000 долара, припомня още CNN.

Снимка: АР/БТА

Прокурорите твърдят също така в жалбата, че много членове на екипа са наблюдавали Рийд на снимачната площадка и твърдят, че изглеждала "неопитна и претоварена", а Болдуин, който е бил и продуцент на филма, е пренебрегнал това поведение.

"Комбинацията от небрежност, неопитност, и пълна липса на загриженост от страна на Алек Болдуин за безопасността на хората около него, се оказа смъртоносна за Халина Хътчинс", се казва в досието.

Прокурорите критикуват и публичните изявления на Болдуин след инцидента, обвинявайки актьора в опит да повлияе на общественото мнение.