"Във водата се отразява лицето ти, но във виното съзираш сърцето на другия" - това гласи френска поговорка и ние няма как да не прозрем кодираното в нея послание особено когато все още тече месецът на любовта и виното и когато прекрасно знаем колко добри сомелиери са французите.

И ако през целия февруари преобладават сърцата за сметка на виното, то е време сега да му отдадем заслуженото внимание. 

За тази напитка може да се говори много, защото и историята ѝ започва преди много, много години. Всъщност сведения за производство и употреба на вино има още от времето преди Новата ера, като първи доказателства за неговото съществуване се появяват в Армения, Грузия, Китай.

Било е важна напитка за римляните, които според историческите извори са предпочитали бялото вино. Елините пък са го смесвали с билки или различни подправки, а древногръцките поети са го възхвалявали в своите произведения. Имали са и бог на виното - Дионис, какъвто за римляните е Бакхус.

И двата народа са съхранявали напитката в глинени амфори.

Стенните рисунки, фреските с грозде, лозови листа и изобразените вождове с чаша вино в ръка са още едно доказателство за съществуването на виното в древните времена.

Значението му в религиозен аспект е още по-важно. Всички знаем за "първото чудо на Исус", или как той превръща водата в червено вино.

Постепенно виното се превръща в ценна стока за търговия. И така до днес, когато се смята, че най-качествените вина се произвеждат във Франция, Италия и Испания, напитката е не просто продукт за търговия, а причина за поява на много доходоносен и аристократичен бизнес, а сомелиерството е едновременно изкуство, наука и много престижна професия.

Оказва се, че да произвеждаш вино и да притежаваш винарна е предпочитана дейност от множество знаменитости - от актьори и певци до политици. Декари лозя, различни сортове грозде и отлично качество - представяме ви част от известните личности, които имат винарски бизнес.

Антонио Бандерас и Bodegas Anta Banderas

Подаръчен комплект Рубин Резерва 2020 от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Антонио Бандерас се включва във винарския бизнес през 2009 година, превръщайки една своя страст в бизнес. В момента актьорът управлява 50% от акциите на Bodegas Anta Banderas - винарна, създадена като семеен бизнес и ръководена от братя Федерико и Теодоро Ортега, и притежаваща свои собствени 235 хектара лозя във Villalba de Duero и Nava de Roa. Bodegas Anta Banderas произвежда четири червени вина (A4, A10, A16 и A de Anta), едно розе (отличено с "Bacchus de Oro" в последното издание) и две бели вина, едното от което отлежало.

Винарната е разположена в подножието на лозята, построена е от стъкло и дървен материал, като две трети от нея всъщност са под земята, за да бъдат създадени по-добри условия за производството и съхранението на виното.

Дрю Баримор и Carmel Road

Засукано 150cl Шардоне § Мискет § Совиньон блан от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Според специализирания сайт Wine Enthusiast Дрю Баримор влиза във винарския бизнес през 2011 година. Нейното Пино гриджо е етикетирано под марката "Баримор". Пино ноар е част от марката Carmel Road, етикетирана като "Drew's Blend". А през лятото на миналата година излезе и розе също наименувано "Баримор".

"Нашето мото е "от нашето семейство към вашето". Всъщност аз израснах без семейство - семейството ми бяха моите приятелки и приятели. Семейството са тези хора, с седнете на масата и прекарвате наистина прекрасни моменти. Това е нещо, което наистина трябва да цените и да осъзнаете, че е благословия", коментира актрисата през Wine Enthusiast.

Винарната Carmel Road произвежда сортове Шардоне, Пино Ноар, Каберне Совиньон и Совиньон Блан, които улавят същността на забележителния регион и крайбрежните лозя на Калифорния.

Джон Бон Джоуви и Hampton Water Wine Co

Raya Garden rosé 2019 Винарна Ялово от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Виненият бизнес Джон Бон Джоуви започва със сина си Джеси. Двамата създават цялостната концепция за марката Hampton Water и започват да си партнират с известния френски винопроизводител Жерар Бертран. Така екипът създава розе, което съчетава в себе си най-доброто френско вино и спокойния стил на Хемптънс.

Музикантът и партньорите му описват виното като свежо и живо, с меки нотки на ягода и цитрус, което е резултат от внимателното и щателно отлежаване в нови бъчви от френски дъб.

Франсис Форд Копола и Rubicon Estate Winery

Лимитирана серия Каберне Совиньон, Каберне фран 2013 Винарна Ялово от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

От първата си реколта през 1978 г. Rubicon е първокласното червено вино на Estate Winery, изразяващо желанието на Франсис Копола да създаде гранд вино в стил Бордо, или "вино, което може да угоди на съвременния вкус, но с исторически аспект" - така описват емблематичната си напитка от самата винарна.

Именно и така е избрано името на винарната - кръстена е на река, която е била прекосена от Цезар в знак на желанието му да спечели Рим. Самата винарна е разположена в долината Напа в Калифорния, САЩ.

С този бизнес известният режисьор започва да се занимава през 1995 година - 20 години, след като със съпругата му Елинор купуват викторианска къща, включваща големи площи лозя.

Освен червеното вино Rubicon, във винарната се произвеждат още Каберне совиньон, Совиньон блан и други.

Жерар Депардийо и Chateau de Tigne

Подаръчен комплект Шардоне Златни ръце Винарна Ялово от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Винарската дейност на известния френски актьор Жерар Депардийо започва през 1989 г., когато той придобива Château de Tigné - малък замък, разположен в долината на Лоара в сърцето на региона Анжу, и винарната към него.

Депардийо произвежда бели, червени и розе вина от характерни за района сортове грозде.

Освен във Франция, актьорът също така е собственик на винарни в Алжир, Аржентина, Мароко, Испания, САЩ и Сицилия.

Камерън Диаз и Avaline

Комплект Трастена Розе от Market.dir.bg

Снимки в колаж: Market.dir.bg

Купи

В партньорство с маркетинг специалиста Катрин Пауър Камерън Диаз се е фокусирала върху производството на био вино - във Франция и Испания.

На официалния сайт на винарната е отбелязано, че в Avaline се правят вкусни органични вина, пълни с естествени качества и без нежелани добавки - без концентрати, оцветители и добавена захар.

В листата на винарната могат да бъдат открити бели, червени и розе вина, както и големи подаръчни комплекти с разнообразни вкусове.

Кайли Миноуг и Kylie Minogue Wines

Розе Златни ръце 2020 Винарна Ялово от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Кайли Миноуг започва винарския си бизнес през 2020 година в колаборация с английския бранд за напитки Benchmark Drinks. Винарската марка е открита по случай 52-рия рожден ден на певицата.

Към момента Kylie Minogue Wines продава 9 различни вина, произведени в Испания, Италия, Австралия и Франция.

За малко повече от 2 години марката постига забележителен успех, като най-продаваните вина са Signature Rosé и Rosé Prosecco в Обединеното кралство.

Брандът има и многобройни награди, включително две златни награди в престижните Drinks Business Wine Awards и разпространение в над десет страни.

Нанси Пелоси и Zinfandel Lane Vineyard

Златни ръце - Каберне фран 2020 от Market.dir.bg

Снимки в колаж: iStock by Getty Images/Market.dir.bg

Купи

Нанси Пелоси е голям винен ентусиаст и притежава цели две винарни - едната в Св. Елена в Калифорния, а другата - в известната долина Напа.

Политикът управлява двата имота заедно със съпруга си Пол Пелоси и двамара печели много от продажбата на гроздето си на други винопроизводители в щата.

В тяхната винарна Zinfandel Lane Vineyard им е позволено да произвеждат около 18 000 литра вино годишно и да провеждат седмични дегустации на вино за гости, които искат да опитат вино, сертифицирано от правителството на САЩ, пише сайтът Wine Tourism.

Анджелина Джоли, Брад Пит и Chateau Miraval

Подаръчен Комплект 2 бутилки Засукано - /Бяло/Червено от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Château Miraval е замък с прилежащи към него лозя, разположени в село в южната част на Франция. Пит и Джоли дори се ожениха в параклиса на замъка през август 2014 г.

През 2011 година общата им винарска марка става факт и в партньорство с винопроизводителя Марк Перин.

Първото вино на актьорите е розето Miraval през 2012 г., което по-късно е класифицирано като едно от най-добрите розета в света от Wine Spectator.

През 2017 г. от винарната излиза и нов продукт - органичен екстра върджин зехтин.

След развода си с Пит през октомври 2021 г. Анджелина Джоли продава акциите си на винарската група Tenute del Mondo.

Доналд Тръмп и Trump Winery

Подаръчен Комплект 3 бутилки Шардоне/Пет Нат/Каберне Фран от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Винарната на президента на САЩ Доналд Тръмп, наименувана с неговата фамилия, се намира в региона Пиемонт на Британската общност на Вирджиния в окръг Албемарл. Лозята политикът купува през 2011 година, като бизнесът е ръководен от неговия син - Ерик Тръмп.

Лозето на винарната от 227 акра е най-голямото във Вирджиния, а площта му с френски лозя е най-голямата на Източното крайбрежие.

През март 2016 г. Доналд Тръмп заяви публично, че притежава "най-голямата винарна на Източното крайбрежие", което Politifact определи като "невярно твърдение", отбелязвайки, че избата произвежда 36 000 каси вино годишно, приблизително половината от производството на винарна Williamsburg или винарна Chateau Morrisette.

 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.