Мишел Родригес е позната като едно от "лошите момичета" на Холивуд заради ролите, които изпълнява в редица екшън филми, влизайки в образите на независими и физически силни героини с непоколебим характер. И макар в реалния живот актрисата да се доближава до персонажите, в които се превъплъщава, тя притежава още страни, останали скрити за публиката.

Родена е на 12 юли 1978 г. в Сан Антонио, щата Тексас. Майка ѝ е доминиканка, а баща ѝ - пуерториканец, който служи в армията на САЩ. Поради тази причина често се налага семейството да се мести. Мишел първо живее в Република Доминикана, след това в Пуерто Рико, а накрая заживява в Ню Джърси, САЩ.

Детството ѝ не е лесно. Семейството ѝ не е финансово стабилно и дори за три години живее в сиропиталище, разделена от родителите си. Звездата така и не разкрива причината за тази принудителна раздяла, но се чувства късметлийка, че след всички премеждия отново заживява с майка си.

"Бях на около 6 години... Помня как ме изтръгнаха от ръцете майка ми и ме вкараха в системата", казва тя.

Мишел се чувства като аутсайдер както в петте училища, които сменя, така и у дома. Майчината страна на семейството ѝ е много консервативна и религиозна, затова не успява да се впише в обстановката. Актрисата придружавала баба си до църквата, като ѝ помагала в така наречените "евангелски мисии".

Снимка: Getty Images

"Понякога човекът, който отваря вратата (на съответния дом) е някой приятел, който знае, че кълна и псувам, а аз моля да подминем тази къща".

Баща ѝ, от друга страна, е пълната противоположност. Той е интелектуалец, който смята, че не можеш да живееш добре, ако единствено следваш религиозни догми.

Родригес е в образа на силното момиче още от дете. В семейството са общо 11 братя и сестри (някои наполовина). Тя споделя, че понякога братята ѝ я тормозели и това я научило да бъде силна и да се защитава. Преди да пробие в Холивуд, всъщност никой не я е смятал за "мъжко момиче".

"Начинът, по-който оцелявах в Ню Джърси, беше с хумор. Никой не се страхуваше от мен, освен децата, с които се биех", споделя Мишел.

Снимка: Getty Images

Мишел Родригес дебютира на големия екран във филма "Боксьорката" (2000 г.). По това време тя има много малко опит в актьорската професия, но лесно се сдобива с ролята, благодарение на бойните си умения. Още с дебюта си критиците я забелязват, а самият филм е успешен.

Филмографията ѝ не е толкова дълга, колкото на някои други нейни колеги, но пък голяма част от проектите ѝ се прочуват като: "Синьо увлечение" (2002 г.), поредицата "Заразно зло", "Аватар" (2009 г.), който и до днес е най-успешната ѝ роля, но най-известната си остава тази във филмовата поредица "Бързи и яростни". Любопитен факт е, че тя за малко да се размине с образа на Лети в известната екшън поредица, защото не я е срам да изкаже мнение. Виждала е много пъти стереотипното представяне на латиноамериканците и иска поне нейната героиня да е достоверен и добър пример в това отношение.

Макар и добра във всяко свое превъплъщение, Родригес попада в капана на "тайпкастинга" (ситуация, в която артистите получават много сходни персонажи). Всеки път тя е гордата и силна жена, която си пада малко мъжкарана, може да се бие и да кара бързи коли. Трудно ѝ е да излезе от тази призма, особено когато иска да изиграе дълбок образ на латиноамериканка.

Всъщност да бъде актриса никога не е било на първо място сред желаните от нея професии. По времето, когато започва да играе, тя има нужда от пари, а индустията плаща добре. Истинската ѝ мечта е да пише историите за филмите, а после да помага за визуалното им реализиране. За да го постигне, Мишел осъзнава, че трябва да се изкачи по стълбата на славата, а в Холивуд това става най-лесно, когато си актьор. Освен това, Родригес не иска просто да пише сценарии, а да създава стойностни сюжети със силни и дълбоки женски образи (особено латиноамериканки), които да докоснат публиката. Още през 2013 г. споделя, че работи по няколко различни проекта.

Снимка: Getty Images

"Искам да видя латино жена на екрана, която да бъде силна, независима... да не разчита изцяло на някой друг човек, а на себе си и своите възможности", казва актрисата пред "Build".

Мишел се сгодява веднъж, но така и не се стига до сватба, тъй като тогавашният ѝ годеник е мюсюлманин и изисква определени неща, свързани с религията, с които тя не е съгласна. Знае се още, че през 2001 г. е била във връзка с екранния си партньор от "Бързи и яростни" Вин Дизел. Самата тя се определя като бисексуална. На майка ѝ е необходимо известно време, за да приеме този факт, но дъщеря ѝ е достатъчно упорита и своенравна, за да не интересува толкова от мнението на другите.

"Лошото момиче" на Холивуд утвърждава репутацията на героините си два пъти с инциденти на пътя. Книжката ѝ е отнет, а тя е осъдена на 3 години пробация, която включва обществено полезен труд и терапия за справяне с алкохолна зависимост.

Мишел Родригес може да не е сред най-големите имена в индустрията, но определено прави впечатление, както с ролите си, така и с характера си. Тя ясно показва, че с упоритост, желание и старание може да се постигне много, дори да си момиче, идващо от малък град.

Снимка: Getty Images