HBO отбелязва 50-ата годишнина от приземяването на мисията Аполо 11 с ремастерирана версия на 12-те серии на наградения с "Еми" минисериал от 1998 година "От Земята до Луната".

Визуалните ефекти са заменени с чисто нови CG ефекти, които се основават на референтни модели на НАСА. Всички епизоди вече са налични в онлайн стрийминг платформата HBO GO. А самата годишнина отбелязваме на 20 юли, събота.

Сериите от поредицата на HBO проследяват раждането и развитието на космическата програма на Щатите в периода 1961-1972 година. Документалният сериал, продуциран от Том Ханкс, е носител на 3 награди "Еми".

Дванадесетте серии разказват драматичната история на легендарните мисии Аполо и техните безстрашни астронавти, като проследяват случващото се от историческата реч на президента Кенеди до стъпването на Луната, което се счита за абсолютния пик на космическата програма на САЩ за 60-те години на миналия век.

Сред актьорския състав освен самият Том Ханкс са и Сали Фийлд ("Форест Гъмп", "Спешно отделение", "Там където е сърцето"), Брет Кълън ("Истински детектив", "Жокера" 2019), Стивън Рут ("Бари" на HBO), Адам Болдуин ("Касъл", "Патриотът") и Крис Айзък. С тяхна помощ на екрана оживяват истории на мъже, жени и деца, всеки от които е допринесъл за един от най-големите триумфи на човешкия дух в най-новата ни история. Сериалът има 17 номинации за наградите Emmy.

С бюджет от 65 милиона долара, "От Земята до Луната" е монтиран в две звукови студиа в Disney-MGM Studios (днес, холивудските студиа на Дисни) в Орландо, Флорида. Снимките му са правени в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал Калифорния и на повече от 100 други локации, свързани с космическата програма на Щатите.

Първият епизод ни въвежда в историята - на 12 април 1961 година СССР постига немислимото - космонавтът Юри Гагарин извършва пълна обиколка около Земята в орбита. Въпреки че американският му колега Алан Шепърд скоро прави същото в рамките на програмата Мъркюри, Съединените щати все още са доста назад от руснаците в звездната надпревара. По предложение на Хю Драйдън, получило одобрението на президента Кенеди, новата голяма цел на НАСА е да изпратят свой космонавт на Луната. Девет астронавти започват подготовка за тази сложна и опасна мисия, но само един ще има шанса да остане в историята като първия човек имал шанса да се разходи по лунната повърхност.