Продуцентите на уестърна "Ръжда" може да се наложи да се откажат от солиден икономически стимул, докато се опитват да продадат филма на разпространители и да изпълнят финансовите си задължения към близките на операторката, която беше простреляна смъртоносно от Алек Болдуин през 2021 г., предават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. 

Данъчните власти на щата Ню Мексико са отхвърлили тази пролет молба на продуцентската компания Rust Movie Productions за стимули на стойност 1,6 милиона долара, според документи, с които разполага агенцията. В края на юли наближава крайният срок, в който продуцентите могат да обжалват решението.

Междувременно Алек Болдуин трябва да се изправи пред съда в процес, който започва следващата седмица, по обвинение в непредумишлено убийство за смъртта на операторката Халина Хъчинс.

Болдуин - изпълнител на главната роля в "Ръжда" и съпродуцент на филма, простреля фатално Хъчинс на снимачната площадка, след като се оказа, че пистолетът му е зареден с истински, вместо с халосни патрони. При инцидента беше ранен и режисьорът Джоел Соуза.

Мелина Спадоун, адвокатката, представляваща продуцентската компания, каза, че данъчният стимул за филмовата продукция е трябвало да бъде използван за финансиране на съдебно споразумение между продуцентите и вдовеца и сина на Хътчинс. Спадоун помогна за сключването на споразумение през 2022 г., с което е възобновена спряната продукция на "Ръжда" в Монтана с част от първоначалния актьорски състав и екип, включително Болдуин и Соуза. Снимките приключиха миналата година.

Условията на споразумението са поверителни, но продуцентите казват, че завършването на филма е имало за цел да почете артистичната визия на Халина Хътчинс и да генерира пари за малкия й син.

Съдебното преследване срещу Алек и молбата за данъчни стимули за филма имат финансови последици за данъкоплатците в Ню Мексико. Програмата на щата за стимулиране на филмови продукции е сред най-щедрите в страната, като предлага директна отстъпка между 25 и 40% върху редица разходи, за да привлече филмови проекти, заетост и инвестиции в инфраструктура.