Отишла си е естрадната легенда Нора Нова, става ясно от потопа от жалейки на нейни близки, приятели и почитатели във фейсбук. Според медийни публикации Ахинора Куманова, както е истинското име на звездата, е издъхнала в сряда сутринта.

Причината за смъртта на 93-годишната певица не се съобщава.

Ахинора Константинова Куманова е родена е на 8 май 1928 г. Под името Нора Нова тя става първата българка, участвала в музикалния конкурс "Евровизия" и влязла в западноевропейски класации.

Ахинора е родена в семейството на баща дипломат и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. В ранна детска възраст, майка ѝ умира.

По време на войната с баща си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

 

Снимка: Нора Нова (The official), Фейсбук

Впоследствие самата Ахинора е възприемана като "вражески елемент" поради участието си в оркестъра "Джаз на оптимистите". В този период тя се запознава с музиканти като Леа Иванова и Сашо Сладура. Става известна с песента си "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ", която освен в България е също записана на плоча в Румъния от звукозаписната компания "Electrecord". По време на Унгарските събития лежи в затвора, а впоследствие е насилствено разведена от първия си съпруг Паскал.

Успява да напусне България през 1960 г. след фиктивен брак по предложение на германец от ГДР, който я харесва на концерт и ѝ предлага да напусне страната. Впоследствие и двамата бягат от Източна в Западна Германия, където известно време са в бежански лагер.

Поради добрият немски, а и сензацията, която представлява историята на избягалите семейство източногерманец и известна българска певица, тя е забелязана от звукозаписните компании — през 1960 г. сключва договор със "Електрола", с която има издадени 3 грамофонни плочи, а впоследствие още 7 грамофонни плочи, издадени от "Ариола" (днес част от Sony Music). Продуцент е известният Нилс Нобах, който по това време продуцира и изпълнители като Марлене Дитрих, Далида, Нана Мускури, Жилбер Беко. Той дава идеята за артистичния псевдоним "Нора Нова" (от ахиНОРА кумаНОВА).

Снимка: Нора Нова (The official), Фейсбук

През 1961 г. тя се класира четвърта на германския Шлагерен фестивал с песента "Du bist so lieb, wenn du lächelst, Cherie" ("Толкова си хубав, когато се усмихнеш, скъпи"). Получава Златна плоча за 1 милион продажби за сингъла си "Nora telefon aus st tropez". А през 1963 г. българката стига до 20-о място в западногерманската класация за сингли с песента "Männer gibt's wie Sand am Meer" ("Мъже има, колкото пясъчинки в пясъка").

През 1964 г. Нора Нова е избрана да представлява ФРГ на песенния конкурс на "Евровизия" с песента "Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne" ("Колко бързо свикваме с хубавите неща"). По време на нейното изпълнение на конкурса демонстрант скача на сцената с плакат против испанския диктатор Франко - "Boycott Franco & Salazar". На това обстоятелство певицата отдава и класирането си на 13-о място от 16 страни, което дели с песните на Швейцария, Португалия и Югославия. Оригиналният запис на Евровизия през 1964 г. е изгубен след пожар в студията на Датската телевизия, но аудио запис оцелява и днес може да бъде чут онлайн. Песента и до днес е с най-дългото име на конкурса Евровизия.

След "Евровизия" Нора Нова участва в телевизионни предавания на италианската Rai Radio Televisione Italiana, където изпълнява песента си "Tombola-Lola". Записва песента си от Евровизия и на френски език. През 1982 г. участва като актриса в сериала "Schwarz Rot Gold".

След третия си развод се премества в Мюнхен, където развива успешен моден бизнес. В апогея на бизнеса си държи 6 бутика, като част от тях са в хотели като "Хилтън" и "Шератон". Впоследствие отваря бистро "Casa-Nova", а в годините преди завръщането си в България се занимава с антики и мебели.

През следващите години Ахинора Куманова се завръща в България, където участва активно във формирането и организацията на СДС. Занимава се с меценатство.

Снемка: Булфото