Ричард Раундтри, чернокожият актьор, който нашумя с ролята на частния детектив Шафт, почина на 81 години, съобщи АП.

Дългогодишният мениджър на Раундтри, Патрик Макмин, каза, че актьорът е бил диагностициран с рак на панкреаса и е починал в дома си в Лос Анджелис във вторник. През 1993 г. той е бил диагностициран с рак на гърдата и му е направена двойна мастектомия.

"Работата и кариерата на Ричард са повратен момент за афроамериканските актьори", каза Макмин и допълни: "Влиянието му върху киноиндустрията не може да бъде подценено", предава БТА.

Раундтри, който е роден в Ню Рошел, Ню Йорк, е смятан за първия чернокож екшън герой и става един от водещите актьори в крими жанра чрез своя персонаж - нюйоркския детектив Джон Шафт, във филма, режисиран от Гордън Паркс през 1971 г. На 28-годишна възраст това е първото участие на Раундтри в игрален филм, след като започва кариерата си като модел.

След успеха на филма, Раундтри се снима в продълженията "Голямата печалба на Шафт" през 1972 г. и "Шафт в Африка" през 1973 г.

Снимка: БТА

Раундтри се превъплъщава отново в ролята си във филма "Шафт" от 2000 г., в който главната роля се изпълнява от Самюъл Л. Джаксън. Той се появява като чичото на Джаксън във високобюджетната продукция. И двамата се появяват отново в същите роли във филма от 2019 г. с участието на Джеси Т. Ъшър.

През над 50-годишната си кариера Раундтри участва в редица други забележителни филми, сред които "Земетресение", "Петкан" с Питър О'Тул, "Корени", "Седем" и "Какво искат мъжете".

Снимка: БТА