Барабанистът и съосновател на легендараната група "Крийм" Джинджър Бейкър почина на 80-годишна възраст, оповестиха близките му, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Бандата включваше също басиста и вокалист Джак Брус и китариста Ерик Клептън.

Вижте снимки на Бейкър >>

"С много скръб известяваме, че Джинджър почина в болница - се казва в качена от семейството му информация на страницата му в Туитър. - Благодарим за всички добри пожелания през последните няколко седмици."

Джинджър Бейкър е сред белязалите историята на рок музиката барабанисти през миналия век заедно с Мич Мичъл от "Джими Хендрикс експериънс", Кийт Мун от "Ху" и Джон Бонам от "Лед цепелин".

Сочен е за най-добрия барабанист за своето време, а стилът му съчетава лиричността на джаза със силата на рока. Според някои критици, легендарният с бързината и уменията си Бейкър, е най-добрият барабанист в историята на рок музиката. Питър Едуърд Бейкър, както е рожденото му име, е наричан "Джинджър" заради цвета на косата си.

Джинджър Бейкър на концерт на Cream (1967)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Роден е в югозападен Лондон през 1939 г. Ззапочва да свири на барабани като тинейджър. "Никога не бях сядал зад барабани преди това, но седнах и можех да свиря. Един от музиканните се обърна и каза "Боже, имаме си барабанист". А аз си помислих "Боже, аз съм барабанист", казва в свое интервю от 2009 г. Бейкър.

Първоначално той свири с джаз и блус музиканти.

През 1962 г. заменя в групата на Алексис Корнъл барабаниста Чарли Уотс, който се присъединява към "Ролинг стоунс".

През 1966 г. Бейкър, Ерик Клептън и Джак Брус създават групата "Крийм". Въпреки че не съществува дълго, групата оказва значително влияние върху развитието на рок музиката през 70-те години. Майсторските импровизации на триото и специфичното тежко рок-блус звучене, донасят на "Крийм" международна известност, а на музикантите - статут на суперзвезди.

След разпадането на бандата през 1968 г., става член на групата "Блайнд фейт", преди да основе "Джинджър Бейкърс Еър Форс", в която свири заедно с изпълнителя на клавишни Стиви Уинуд.

Освен с музиката си Джинджър Бейкър е известен и с трудния си характер. "Бях лош. Нарочно провалях звукозаписни сесии заради характера си и избухвах и за най-малкото нещо", казва барабанистът за себе си през 1970 г.

Групата "Крийм" бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 1993 година.