Холивудски звезди, обвинили Харви Уайнстийн в посегателство, реагираха с възмущение, след като присъдата на бившия филмов продуцент за сексуални престъпления в Ню Йорк бе отменена. 

Сред тях са Розана Аркет, Ашли Джъд и Мира Сорвино. "Харви беше осъден с право. Жалко е, че съдът е отменил присъдата му. Като оцеляла съм повече от разочарована", написа в X Аркет. "Ужасена съм!...? Той е хищник, който е изнасилил/наранил над 200 жени!", каза и Мира Сорвино.

"Събудих се с тази новина. Чувствам повече от всякога колко е важно да продължаваме да нарушаваме мълчанието за сексуалните хищници и да подкрепяме жертвите, когато говорят", подчерта Катрин Кендъл, актриса и обвинителка на Уайнстийн.

"Това е продължаващ провал на правосъдната система - и на съдилищата - да приемат оцелелите сериозно и да защитават нашите интереси. (Окръжният прокурор на Манхатън Алвин) Браг се кандидатира за поста през 2021 г., защото неговият предшественик провали толкова много от нас. Очакваме от него да преследва Уайнстийн сега", отбеляза и Амбра Батилана Гутиерес, модел и обвинител на Уайнстийн. 

"Нека това бъде напомняне колко фалшива е американската съдебна система срещу жените и жертвите на сексуално насилие и какво е необходимо, за да "докажеш" своята истина в този свят", отсече Амбър Тамблин. "Те никога няма да преобърнат това, което сме ние. Благословия за всички, които дадоха всичко от себе си #дух #смелост #обединение", заяви Роуз Макгауън.

Уайнстийн, който излежава и отделна 16-годишна присъда за изнасилване, издадена в Калифорния, ще се изправи пред нов съдебен процес в Ню Йорк.

Припомняме, че апелативен съд в Ню Йорк отмени присъдата за изнасилване на бившия холивудски продуцент, която той получи през 2020 г. От ведомството стигнаха до заключението, че тогавашният съдия е допуснал грешка. Той е позволил на обвинението да представи изявления на жени, които твърдят, че Уайнстийн ги е нападнал, въпреки че те не са били част от обвинителния акт и така съдът разпореди нов процес по делото.

Уайнстийн някога беше един от най-влиятелните мъже в Холивуд. Заедно с брат си Боб основават компанията за производство и разпространение на филми Miramax. Преди присъдите Харви бе един от най-могъщите мениджъри в американската филмова индустрия.