Френската прокуратура отхвърли жалбата, подадена от френската актьорка Елен Дарас, в която се твърди, че Жерар Депардийо я е насилвал сексуално по време на снимките на "Диско" през 2007 г.

В изявление, изпратено до "Variety", прокуратурата каза, че жалбата е подадена на 10-и септември 2023 г. и се прекратява поради изтекла давност.

Говорителят на прокуратурата каза, че Дарас "е решила да подаде отделна жалба, след като е бил изслушана като свидетел по време на текущото разследване, произтичащо от делото на Шарлот Арнулд" през 2018 г. Депардийо беше обвинен по обвинения в изнасилване във връзка с този случай през 2020 г.

Дарас беше една от 13-те жени, които обвиниха Депардийо в сексуално престъпление в разследване, публикувано в "Mediapart" през април 2023 г. Испанската журналистка Рут База каза също, че е подала официална жалба срещу актьора в Испания, след като се предполага, че е била атакувана от него по време на интервю в Париж през 1995 г., което е извън 20-годишния давностен срок във Франция.

Снимка: Getty Images

Прокуратурата добави, че освен Арнулд, "до ден днешен няма други жени, чиито показания като част от това разследване, да са дали нови елементи на съдията". Депардийо не е осъждан по нито едно от обвиненията и отрича да е извършил такива действия.

Жалбата, подадена от Дарас, беше оповестена за първи път от "France 2", френската обществена телевизия, през декември.

Документалният филм показва необработени кадри на актьора, който прави сексуално неуместни и неприлични шеги, включително такава за дете, яздещо пони, по време на снимки в Северна Корея. Тези кадри предизвикаха шум във Франция, включително заплахите на тогавашния министър на културата Рима Абдул-Малак, че Орденът на Почетния легион на Депардийо ще бъде премахнат.

Малко след това президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че Абдул-Малак се е изказал твърде прибързано и призна, че е почитател на Депардийо. Абдул-Малак беше заменен от Рачида Дати като нов министър на културата в рамките на седмици като част от промени в правителството.