Върховният съд на Пенсилвания отмени присъдата на американския комик Бил Козби и той беше освободен от затвора повече от три години, след като беше признат за виновен за упояване и сексуално насилие над служителката на университета Темпъл Андреа Констанд.

83-годишният Козби бе първата знаменитост, осъдена в епохата на #MeToo (Аз също) и присъдата срещу него се възприемаше като повратен момент за движението, което започна да търси отговорност на мъжете с власт за сексуалните им злоупотреби.

Съдът откри несправедливост в разследването срещу Козби, тъй като предишният районен прокурор навремето обещал на комика, че няма да бъде обвинен въз основа на показанията на Констанд. След това друг прокурор обвинил Козби с аргумента, че не е обвързан от споразумението.

Според съда обаче този прокурор не е бил прав. Магистратите решиха, че Козби се осланял на обещанието на прокурора, когато се съгласил да даде показания, без да се позове на Петата поправка на Конституцията на САЩ в делото, заведено срещу него от Констанд.

Американските телевизии очакват завръщането на Бил Крозби у дома

Снимка: Getty Images

Съдът заключи, че прокурорът, който по-късно е повдигнал обвиненията, е бил задължен да се придържа към споразумението с предишния прокурор и затова присъдата бе отменена. Според магистратите процедурата е "оскърбление за фундаменталната справедливост, особено когато води до криминално преследване", забавено с повече от десетилетие.

Обещанието да не се предявяват обвинения срещу Козби е направено през 2005 г. от Брус Кастор, който тогава е районен прокурор на окръг Монтгомъри. Кастор бе в юридическия екип, защитавал бившия вече президент на САЩ Доналд Тръмп по време на втората процедура по импийчмънт срещу него за щурма на негови поддръжници на сградата на Конгреса на САЩ на 6 януари.

Американските телевизии очакват завръщането на Бил Крозби у дома

Снимка: Getty Images

По време на съдебно изслушване седмици след ареста на Козби през 2015 г., Кастор свидетелства, че е обещал на комика да не бъде обвиняван с надеждата да го убеди да даде показания по гражданско дело, заведено от Констанд, за да получи тя обезщетение.

Кастор каза, че единствената писмена следа за обещанието, което е дал, е прессъобщение от 2005 г., в което той обявява решението си да не предприема съдебно преследване, но отбеляза, че решението му тогава означава, че Козби е защитен от обвинение "завинаги".

Прокурорът Кевин Стийл, който отправя обвиненията срещу Козби, твърди, че Кастор отбелязва в прессъобщението, че би могъл да ревизира решението си в бъдеще.

Бил Крозби се връща у дома, след като бе освободен от затвора

Снимка: Getty Images

Според Кастор твърденията на Констанд биха били трудно доказуеми в съда, защото тя е чакала година, преди да огласи случая и е останала в контакт с Козби.

Първите съдебни заседатели, които се произнасят по делото, приемат аргументите и не успяват да произнесат присъда през 2017 г. Втори състав, оформен след като движението #MeToo набира сили, намира Козби за виновен през 2018 г., припомня БТА. Констанд получава повече от три милиона долара обезщетение по гражданския си иск срещу комика.

Кевин Стийл, наследникът на Кастор като районен прокурор, обвинява Козби през 2015 г., след като по иск на Асошиейтед прес федерален съдия прави публични показанията на комика от делото на Констанд срещу него, в които той говори за сексуалните си контакти с Констанд и с други жени.

Бил Крозби се връща у дома, след като бива освободен от затвора

Снимка: Getty Images

Решението на Върховния съд в Пенсилвания е изключителна рядкост. Уесли Оливър, преподавател по право, който следи внимателно делото срещу Козби, каза, че никога не е чувал съд от такава инстанция в Пенсилвания или където и да било да се съобразява с неформалното обещание на прокурор да не предявява наказателни обвинения.

"Това създава прецедент не само в Пенсилвания, но вероятно и за други щати", каза Оливър.

Той изтъква рисковете пред прокурорите от изказванията им на пресконференции, в прессъобщения или устно в частни разговори, че няма да предявяват обвинения.

"Ще трябва да добавят поне още "засега" при такива изявления", каза той.

Бил Крозби

Снимка: Getty Images