"Радвам се, че това се случва на този етап от живота ми" - такъв беше един от първите коментари на 57-годишния актьор Патрик Демпси, след като списание "Пийпъл" го обяви за най-сексапилния жив мъж на планетата за 2023 г. "Щастлив съм, че са взели това решение и тази година съм аз". Той твърди, че изобщо не е очаквал подобно признание.

Демпси, който набра световна популярност с участието си в сериала на Ей Би Си "Анатомията на Грей", разбра, че е избран за най-сексапилния жив мъж на планетата в "Шоуто на Джими Кимъл".

На 57 години той е вторият най-възрастен представител на силния пол, удостоен с титлата. През 1989 г. сп. "Пийпъл" реши да отличи Шон Конъри, който тогава беше 59-годишен. Изданието определя най-сексапилния жив мъж на планетата от 1985 г. Миналата година това беше Крис Еванс.

"Пикът ми беше преди много години", пошегува се Патрик Демпси. "Но все още съм тук". Освен с актьорската професия, той активно участва и в автомобилни състезания, заради които твърди пред медии в САЩ, че преди години бил готов да напусне Холивуд.

Снимка: Getty Images

Моментът за обявяването на Демпси за най-сексапилен мъж на планетата съвпадна с кампаниите за две нови заглавия с негово участие. Хорърът "Черен петък" (Thanksgiving), дело на режисьора Илай Рот, излиза в САЩ на 17 ноември, а в България - на 1 декември. Филмът "Ферари" (Ferrari) пък тръгва в кината в САЩ в края на декември.

В "Черен петък" Демпси е шериф, преследващ сериен убиец, а във "Ферари" се превъплъщава в ролята на италианския автомобилен състезател Пиеро Таруфи. Режисьор на продукцията е Майкъл Ман, а в нея участват също Пенелопе Крус и Адам Драйвър. Заглавието беше представено за първи път по време на кинофестивала във Венеция през лятото.

Демпси казва, че от години наблюдавал подготовката за филма. Той дори се свързал с Ман и го помолил да го включи в продукцията. "Обадих се на Майкъл и казах: "Искам да обсъдим участието ми", спомня си актьорът през "Пийпъл". "Това ме научи, че ако наистина човек иска нещо, то трябва сам да се заеме".

Самият Демпси е любител на високите скорости и има доста участия в състезания в САЩ и Европа. Преди години той дори заявява, че ако му се отдаде възможност, ще се откаже от актьорската професия и ще се посвети изцяло на мотоспортове. Актьорът е притежател и на колекция от редки автомобили, с която много се гордее.

Кариерата на Патрик Демпси в Холивуд започва през 80-те години на миналия век, като сред първите му филми са Can't Buy Me Love (1987) и Loverboy (1989). Участва също в "Зараза" (1995), "Писък 3" (2000), "Трансформърс 3" (2011). Продуценти и режисьори сякаш го приемат за идеалния герой в романтични филми и Демпси има доста роли в подобни продукции - "Сватбен сезон (2002), "Шаферът" (2008), "Денят на влюбените" (2010), "Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта" (2016) и др.

Световната слава обаче получава с участието си в лекарския сериал "Анатомията на Грей", в който изпълнява ролята на д-р Дерек Шепърд. За нея е номиниран през 2006 г. и 2007 г. за награда "Златен глобус" в категорията за най-добър актьор в телевизионен драматичен сериал.

Най-сексапилният жив мъж на планетата се радва на здраво семейство, макар че със съпругата му Джилиан преминават през трудни моменти и преди време са на крачка от развод. Женени са от 1999 г. , като това е втори брак за актьора. Родители са на 16-годишните близнаци Съливан и Дарби, както и на Талула, която е на 21 години. Пред "Пийпъл" Демпси споделя, че е истинско предизвикателство да отгледаш наследниците си в Холивуд. Според него е успял да държи децата си здраво стъпили на земята, въпреки че и те са попадали в светлините на прожекторите.

Демпси признава, че синовете му го карат непрекъснато да поддържа добра форма. "Те ме държат много активен", казва той. "Трябва да поддържам форма, за да съм в крак с тях. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече усилия трябва да полагаш". Той обича да кара колело, особено в планината, както и поне три пъти седмично гледа да е във фитнес залата, но признава, че заради натоварения си график по време на снимките на "Ферари" не е успявал да е толкова постоянен, колкото му се иска.

И ако синовете са стимул за физическата активност, то дъщеря му е тази, заради която актьорът нарушава обичайния си хранителен режим. Той казва, че Талула е майсторка на сладки и тестени изкушения, към които не може да остане безразличен. "Дъщеря ми е страхотен сладкар, винаги експериментира, а аз опитвам", разказва Патрик Демпси. "Хлебните изделия и сладкиши са моята слабост". Очевидно обаче е успял да намери правилния баланс, за да се поддържа в много добра физическа форма и да заслужи титлата "Най-сексапилен жив мъж на планетата" на списание "Пийпъл".