Александър Георгиев, по-известен само като A.L.E.K.S, е познат от риалити формата "Гласът на България". С отличителния си глас може да пренесе всеки един от нас в друга Вселена. В риалитито той стигна до финалите, но след края на предаването той се заяви категорично на българската сцена.

Първите му авторски парчета са "Shivers" и "High", а съвсем наскоро представи първата си песен на български език "Празна стая", която е в колаборация с Прея. Видеото към нея излезе в събота, а само за дни направи хиляди гледания.

Вижте снимки на Алекс >>

Въпреки че другата страст на Алекс е футболът, то музиката надделява. Наскоро той представи дебютния си албум, в който песните са на английски език, но там присъства и една малка изненада. Точно за нея, пред Life.dig.bg, разказва Алекс.

Здравей, Алекс, съвсем скоро представи дебютния ти албум "Late Night Thoughts", а сега изкарваш и нова песен. Би ли ни разказал малко повече за това как се роди идеята за "Празна стая"?

"Празна стая" е първата по рода си песен в творчеството ми, защото досега не съм имал проект на български език, което всъщност до този момент бе една огромна мечта за мен. Още от малък, слушайки музиката на българските творци като "Тоника СВ", "Щурците" и всички останали, с които съм израснал покрай баща ми и майка ми, винаги съм искал и аз да имам музика на родния ни език и връщайки се у дома, най-накрая събрах смелост.

Тежката задача беше на Прея, текстът е неин, а аз отговарям за музиката и аранжимента. Още когато се срещнахме с нея, говорихме, че трябва да направим нещо заедно. Със сигурност един от факторите да се "роди" тази песен беше пандемията и всичко, което се случва покрай нея. Двамата се опитахме да направим нещо, в което хората да могат да открият себе си.

Както ти сам спомена това е първият ти проект на български, смяташ ли занапред да продължиш да правиш песни на родния ни език?

Не само смятам, но съм започнал да пиша вече, така че в близкото бъдеще може да очаквате още български проекти, този път изцяло написани от мен. Много се вълнувам.

Какво е да пееш на една сцена с Прея?

Чувстваш се натурално. Ние сме двама души, които обичат да правият музика и да споделят чувствата и мислите си с аудиторията, надявайки се слушателите да открият себе си в тях, така че беше чест и удоволствие да споделим сцената заедно.

А с кои други изпълнители би искал да направиш съвместен проект?

Мислил съм за евентуални проекти с Дивна и Дара Екимова. Много се надявам да се случат. Моя голяма мечта е да направим съвместен проект с Любо Киров, тъй като аз съм му огромен фен. Той ми е кумир.

Защо избра музиката пред футбола? Как реши да направиш този завой в професионален план?

Хората често се губим в ежедневието си, забравяйки да чувстваме. В момента, в който с мен се случи тази коренна промяна, аз реших да не мисля, а просто да се оставя на усета да ми покаже къде е моят "дом". Още от малък пея, но съм и кален в спорта от баща ми, който е спортист. Продължавам да гледам футбол и от време на време да играя, но в един момент си казах, че трябва да се фокусирам върху едно нещо, което да бъде мое, онова, което да ме определя. Има моменти на избор в живота, които се появяват и това беше първият такъв сериозен, свързан с моето развитие. Избрах музиката, защото е моето "вкъщи".

Не мога да не те върна малко назад и да не те попитам за "Гласът на България". С какви спомени оставаш от това преживяване?

Абсолютно светли и слънчеви.  Това да мога да споделя творчеството си - бе огромен подарък за мен. Явих се там, защото исках да покажа, че не съм певец, а композитор. В крайна сметка ми беше дадена тази възможност. "Гласът на България" ми предостави един трамплин и беше като тест за мен.

Първо беше в отбора на Михаела Филева, а след това те "открадна" Графа. Кой е най-ценният съвет, който той ти даде, свързан с музиката?

Съветът беше свързан с музиката, а не конкретно с пеенето. Графа винаги ми е казвал, че не трябва да бягаме от това, което сме, и да бъдем абсолютно искрени, защото публиката винаги ще открие "фалшивия герой".

Снимка: Официален профил Instagram

Би ли казал, че точно участието ти в този формат промени живота ти?

Още преди това музиката съществуваше в живота ми, но "Гласът на България" ми показа, че съм на правилното място и съм взел правилно решение.

От съвсем скоро си и вокален педагог на деца. Как реши да влезеш в това амплоа?

Това се случи съвсем случайно. Когато една врата се затваря, друга се отваря. При мен стана точно така, защото се бях ангажирал с друг проект, но ситуацията изведнъж се промени и нямаше как да продължа. Когато се отказах от него, веднага се появи възможността да черпя вдъхновение от децата, но и да бъда такова за тях самите, като преподавател. Усещането, че предаваш нататък, напред, е най-прекрасното нещо.

Знам, че любовта и музика са тясно свързани. В този ред на мисли имаш ли нежна половинка до себе си, която да те вдъхновява да пишеш музика?

Имам човек до себе си. Една невероятна дама, която ме вдъхновява всеки ден и ми напомня да съм балансиран. Половинките са по-добри и помагат да видиш нещата, които по принцип не си в състояние да забележиш сам. Надявам се и аз да съм така за нея. Понякога черпя вдъхновение от хора, които са извън моя личен живот, от техните житейски истории. Всичко около нас може да бъде проникновение, каращо ни да виждаме колко е красив животът.

Какво предстои оттук нататък? Какво да очакваме освен нови български проекти?

Освен нови български проекти, ще има и нови на английски. Знам, че има хора, които искат да чуят и да намерят себе си винаги в нещо и се надявам занапред да продължавам да правя музика, но дано тя да достига до по-широка публика.