Джеймс Майкъл Тайлър почина в дома си в Лос Анджелис в неделя на 59 години след битка с рак на простатата, с който беше диагностициран за първи път през 2018 г.

Дженифър Анистън веднага написа в Инстаграм, че без колегата й сериала "Приятели" нямаше да е същият.

Тайлър беше най-известен с ролята на Гюнтер - собственикът на кафене "Central Perk", където се събираше тайфата и беше дискретен почитател на Рейчъл Грийн в хитовия ситком от 90-те в продължение на 10 сезона. Затова наричаха Гюнтер Седмият приятел. Той не присъства в специалния епизод от тази година, а се включи чрез Zoom, сега се разбира, че защото не можел да ходи. 

Снимка: Getty Images

"Благодаря ти за смеха, който донесе на шоуто и на целия ни живот. Ще ми липсваш толкова много #JamesMichaelTyler", написа тя.

Нейната публикация включваше клип от финала на сериала от 2004 г., когато Гюнтер най-накрая събра смелост да каже на Рейчъл, че я обича, докато тя се готвеше да напусне Ню Йорк за нов живот в Париж.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

Рейчъл го разочарова, но нежно, като каза, че винаги ще мисли за него, когато види мъж с "коса, по-ярка от слънцето" - заради емблематичната изрусена руса визия на Гюнтер.

Кортни Кокс, която изигра Моника Гелър в шоуто, каза, че ще запомни Тайлър като великодушен човек

Актьорът Мат Леблан също сподели сърдечно послание, в което се казва: "Много се смяхме, приятелю. Ще ни липсваш".

Лиза Кудроу, или Фийби Буфе, благодари на Тайлър "за това, че си до всички нас".

"Джеймс Майкъл Тайлър, ще ни липсваш", написа тя до негова снимка в Инстаграм.

Дейвид Шуимър, който изигра палеонтолога Рос Гелър, благодари на Тайлър за "изиграването на толкова прекрасна, незабравима роля" и "за това, че беше толкова велик сърцат джентълмен".

Снимка: Getty Images

Актьорът Матю Пери, в ролята на на Чандлър Бинг, написа в Туитър: "Вчера загубихме добър приятел- Джеймс Майкъл Тайлър. Гюнтер, ще ни липсваш".

Съавторите на "Приятели" Марта Кауфман и Дейвид Крейн казаха пред CNN в изявление, че Тайлър е "истински мил, сладък човек".

Снимка:Getty Images

Джеймс Майкъл Тайлър е роден в Мисисипи. Той е най-малкият от пет деца. Баща му е капитан от военновъздушните сили на САЩ , а майка му е домакиня. На 11-годишна възраст той се мести в Андерсън, Южна Каролина, за да живее със сестра си. Женен е два пъти-първият за Барбара Чедси и втория за Дженифър Карно, която е с него до края. Актьорът отглежда леопардов гекон на име Родни. 

Ето някои от най-интересните моменти на Гюнтер в "Приятели", който се появява в 187 епизода.

Дебют

Гюнтер се появява във втория епизод на първия сезон, "The One With The Sonogram". До 33-ия епизод героят му е безмълвен и дори тогава той има само една реплика - "Да".

"Преди тогава имах някакво предположение, че Гюнтер спи в задната част на "Central Perk" - в складовото помещение. Но не създадох напълно оформена предистория за него отначало, направих го до много по-късно в сериала", разказвал е Тайлър.

В първата си сцена с думи, Рос му подава пружинираща играчка, която е купил за Рейчъл. "Хей, Гюнтер имаш ли стълби у вас?", отговорът е утвърдителен. "Тогава вземи и се забавлявай", подава му той играчката.

Обсебването по Рейчъл

Има много страхотни сцени, които биха влезли в този раздел, защото основната черта на героя Гюнтер, беше пълното му преклонение пред Рейчъл.

Понякога любовта му към нея се изплъзваше в речта му. Друг път чухме вътрешния му монолог като глас зад кадър. 

Снимка: Getty Images

"Какво вижда Рейчъл в този човек?", мисли си той в един епизод, докато тя учтиво седи и слуша една от историите на Рос за динозаврите. "Обичам Рейчъл, бих искала тя да е моя жена", също е мисъл, озвучена като глас зад кадър.

В друг епизод го чуваме мислено да събира смелост да попита: "Рейчъл, чудех се дали искаш да отидеш на кино с мен някой път като мое гадже". После се отказва.

При друг повод той крещи вътрешно: "Ти си идиот!" на Джошуа за това, че е отказал предложението за брак на Рейчъл.

Когато Рейчъл търси някой, когото да прегърне от вълнението си, че е решила кръстословица, Гюнтер се гмурва към нея много смешно, но в крайна сметка пада на пода.

Шегите настрана, Гюнтер изигра ключова роля в раздялата на Рос и Рейчъл в трета серия, когато издаде, че Рос е бил неверен.

Снимка: Getty Images

Не кара Порше

Когато Джоуи намери връзка от ключове на "Порше" пред "Central Perk", той първо попита Гюнтер дали са негови.

"Да бе това карам. Правя четири долара на час. Спестявах 350 години", отвръща саркастично той.

През останалата част от епизода, Джоуи се преструва, че колата е негова, за да впечатли минаващите жени.

Никога не промени прическата си

Платинено русата коса на Гюнтер беше негова запазена марка, но никога не имало идея героя да изглежда по този начин. Един от приятелите на Тайлър се опитал да го боядиса вечерта преди прослушването му и не се получи, както планирали.

Но явно това не навредило на актьора, а напротив. Всъщност, привличащата вниманието му коса вероятно е изиграла голяма роля в това актьора да прикове зрителски интерес в ранните години, когато по същество е бил статист.

За негово съжаление, продуцентите също го харесали така, което означавало, че Тайлър трябвало да продължи да изрусява косата си всяка седмица в продължение на 10 години.

Не че Джоуи осъзна това в шоуто, разбира се. Когато Гюнтер му каза в един епизод, че отива да си боядиса косата, Джоуи отговори: "О, наистина? Но харесвам естествения ти цвят!"

Нарече Рос "магаре"

Когато Рос се опита да научи холандски, за да впечатли хазяина на апартамент, който искаше да наеме, той упражняваше някои фрази върху Гюнтер, който го владееше свободно.

Но когато Рос грубо прекъсна разговора, Гюнтер в крайна сметка го нарече "ейзел". Рос трябваше да потърси какво значи и разбра, че току-що е бил наречен "магаре" или "задник". След като най-накрая намери превода, той каза: "Хей, Гюнтер, ти си ейзел". Гюнтер обаче беше по-находчив и отговори: "Jij hebt seks met ezels (Правиш секс с магарета)", оставяйки Рос отново в недоумение.

Джоуи имаше нужда от рамо, на което да поплаче, когато се оказа безработен през сезон втори, каза на Гюнтер, че продуцентите на сапунката, в която участва, "Дни на нашия живот", убиват героя му.

"Това е много лошо. Как го направиха?", със съчувствие Гюнтер. "Паднах в асансьорна шахта", обясни Джоуи. Гюнтер отговори: "Това е гадно. Бях погребан в лавина". Следва объркване от страна на Джоуи, и Гюнтер добавя: "Преди това бях Брайс във "Всички мои деца".